تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 2,232 |
تعداد مقالات | 20,475 |
تعداد مشاهده مقاله | 25,238,058 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 22,873,579 |
تأثیر آبیاری با شوری مختلف بر برخی خصوصیات خاک عامل تجمع نمک (مطالعه موردی: بیغرد شهرستان خنج) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم و تکنولوژی محیط زیست | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 10، دوره 21، شماره 4 - شماره پیاپی 83، تیر 1398، صفحه 141-152 اصل مقاله (886.01 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jest.2019.24499.3370 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
احسان کمالی مسکونی 1؛ سید فخرالدین افضلی2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری- گرایش آب. دانشگده کشاورزی و منابع طبیعی- دانشگاه هرمزگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استادیار و هیئت علمی، بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه شیراز | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
زمینه و هدف: شوری منابع آب و خاک در مناطق خشک و نیمه خشک از مسایلی است که کشاورزی را تحت تأثیر قرار داده و مشکلاتی را ایجاد نموده است. تأثیر نامطلوب شوری آب و خاک بر رشد و عملکرد انواع محصولات زراعی در مناطق خشک یک نگرانی جدی محسوب می شود. هدف اصلی این تحقیق بررسی اثر آبیاری با شوریهای مختلف بر روند تغییرات برخی خصوصیات خاک در لایه سطحی خاک میباشد. روش بررسی: به این منظور نمونهبرداری در 10 زمین کشاوری تحت آبیاری با کیفیتهای متفاوت به صورت نواری به فواصل 6 متری (15نمونه) انجام گرفت. پارامترهای هدایت الکتریکی، رطوبت زراعی و رطوبت اشباع برای هر نمونه برداشت شده، اندازهگیری شد و سپس به ارزیابی عامل تجمع نمک پرداخته شد. یافتهها: نتایج نشان داد بین هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک و شوری آب آبیاری، درصد رطوبت اشباع و ظرفیت زراعی خاک در تمامی زمینهای زراعی که بهصورت نواری نمونهبرداری شده بود رابطه معناداری با R2>90 وجود دارد. همچنین نتایج نشان دهنده رابطه نمایی معناداری، بین عامل تجمع نمک و درصد رطوبت اشباع در تمامی زمینهای کشاورزی که بهصورت نواری نمونهبرداری شده بود وجود دارد. بحث و نتیجهگیری: بهطورکلی نتایج این تحقیق نشان داد کهشوری خاک عمدتاً تحت تأثیر کیفیت آبهای آبیاری میباشند و همچنین آبیاری با آب نامطلوب بر روی تغییر خصوصیات فیزیکی خاک تاثیرگذار بوده است. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
درصد رطوبت اشباع خاک؛ ظرفیت زراعی؛ پتانسیل شوری خاک؛ شوری آب آبیاری | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دورهبیست و یک، شماره چهار، تیرماه 98
تأثیر آبیاری با شوری مختلف بر برخی خصوصیات خاک عامل تجمع نمک (مطالعه موردی: بیغرد شهرستان خنج)
احسان کمالی مسکونی [1] سیدفخرالدین افضلی [2]*
چکیده زمینه و هدف: شوری منابع آب و خاک در مناطق خشک و نیمه خشک از مسایلی است که کشاورزی را تحت تأثیر قرار داده و مشکلاتی را ایجاد نموده است. تأثیر نامطلوب شوری آب و خاک بر رشد و عملکرد انواع محصولات زراعی در مناطق خشک یک نگرانی جدی محسوب می شود. هدف اصلی این تحقیق بررسی اثر آبیاری با شوریهای مختلف بر روند تغییرات برخی خصوصیات خاک در لایه سطحی خاک میباشد. روش بررسی: به این منظور نمونهبرداری در 10 زمین کشاوری تحت آبیاری با کیفیتهای متفاوت به صورت نواری به فواصل 6 متری (15نمونه) انجام گرفت. پارامترهای هدایت الکتریکی، رطوبت زراعی و رطوبت اشباع برای هر نمونه برداشت شده، اندازهگیری شد و سپس به ارزیابی عامل تجمع نمک پرداخته شد. یافتهها: نتایج نشان داد بین هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک و شوری آب آبیاری، درصد رطوبت اشباع و ظرفیت زراعی خاک در تمامی زمینهای زراعی که بهصورت نواری نمونهبرداری شده بود رابطه معناداری با R2>90 وجود دارد. همچنین نتایج نشان دهنده رابطه نمایی معناداری، بین عامل تجمع نمک و درصد رطوبت اشباع در تمامی زمینهای کشاورزی که بهصورت نواری نمونهبرداری شده بود وجود دارد. بحث و نتیجهگیری: بهطورکلی نتایج این تحقیق نشان داد کهشوری خاک عمدتاً تحت تأثیر کیفیت آبهای آبیاری میباشند و همچنین آبیاری با آب نامطلوب بر روی تغییر خصوصیات فیزیکی خاک تاثیرگذار بوده است. واژههای کلیدی: درصد رطوبت اشباع خاک، ظرفیت زراعی، پتانسیل شوری خاک، شوری آب آبیاری.
Effect of irrigation with different salinities on some soil characteristics and salt concentration factor (Case study: Bighard, Khonj)
Ehsan Kamali Maskooni[3] Seyed Fakhraddin Afzali[4]*
Abstract Background and Objective: Existence of water and soil salinity resources in arid and semiarid areas is an issue that affects agriculture and poses many problems. The adverse effect of water and soil salinity on growth and function of various crops in arid areas is a serious concern. The main objective of this study was to survey the impact of irrigation with different salinities on the changes in some soil properties in top soil. Method: For this purpose, 10 land transects in farmlands with different quality of irrigation were sampled at intervals of 6 m (15 samples). Parameters of electrical conductivity, field moisture content and saturation water content were measured for each sample, and then the salt concentration factor (SCF) was evaluated. Findings: The results showed that there is a significant relationship (R2>90) between ECe and ECw and between saturation water content and field moisture content in the whole lands which underwent transect sampling. The results also indicated that there is a significant relationship (R2>90) between the SCF and saturation water content in the whole lands that underwent transect sampling. Discussion and Conclusion: In general, the results of this study indicated that soil salinity was mainly influenced by water quality and poor water quality could change the physical properties of soil. Keywords: Saturation water content, Field moisture content, Soil salinity potential, Water electrical conductivity.
مقدمه
شوری پس از خشکی از مهمترین و متداولترین تنشهای محیطی در سطح جهان و از جمله ایران میباشد (1). بخش قابل توجهی از اکوسیستمهای طبیعی و زراعی دنیا تحت تنش شوری قرار داشته (2) و خاکهای تحت تأثیر شوری در بیش از 100 کشور جهان با خصوصیات و گستردگیهای متفاوت وجود دارند (3). بر اساس آمارموجود، بالغ بر 6/10 میلیارد مترمکعب از آبهای سطحی در کشور ایران شامل آبهای شور و لبشور میباشد (4). همچنین با توجه به گزارش تاس و همکاران (2008)، مساحت خاکهای تحت تأثیر شوری در حدود یک میلیارد هکتار برآورد شده است(5) و این درحالی است که وجود منابع آب و خاک شور در مناطق خشک و نیمه خشک از مسایلی است که کشاورزی را تحت تأثیر قرار داده و مشکلاتی را ایجاد نموده که حل این مشکل مستلزم پایش شوری خاک در مراحل مختلف آبیاری و اعمال مدیریت آگاهانه در کاهش اثرات شوری میباشد (6). مطالعات مختلفی در ارتباط با تأثیر مدیریت و آبیاری با کیفیتهای مختلف بر شوری خاک و همچنین برخی خصوصیات فیزیکی خاک انجام گرفته است که در ادامه به چند نمونه پرداخته شده است: فرانکو و همکاران (2000) در تحقیقی 5/2 ساله نشان دادند استفاده از آب شور (دسی زیمنس بر متر26/4) در مقایسه با شوری کم (دسی زیمنس بر متر8/0) برای آبیاری، تأثیر بیشتری در شور شدن خاک دارد(7). قادری و همکاران (2001) در تحقیقی به بررسی اثر آبیاری سطحی با آب شور به شوری و اسیدیته خاک پرداختند و اعلام نمودند پس از یک فصل آبیاری با آب شور، شوری و اسیدیته خاک افزایش یافته و شوری در 15 سانتیمتری فوقانی خاک بیشتر شده است(8). رحیمیان و همکاران (1391) برآورد شوری نیمرخ خاک بر اثر شوری آب زیرزمینی در دشت آزادگان را مورد بررسی قرار دادهاند که نتایج آنها نشان داد شوری پروفیل خاک تا حد زیادی وابسته به شوری آب زیرزمینی بوده و این وابستگیها با افزایش عمق خاک از سطح زمین، افزایش یافته است(9). سجادی و همکاران (1391) تأثیر کیفیت آب آبیاری بر خصوصیات خاک در دشت رباط شهربابک را مورد ارزیابی قرار دادهاند که نتایج بدست آمده از تحقیقات آنها بیانگر آن میباشد که خصوصیات شیمیایی خاکها بیشتر از پارامترهای فیزیکی و حاصلخیزی، تحت تأثیر کیفیت آب آبیاری قرار گرفته است(10). گراتن و همکاران (1996) طی مطالعهای که بر روی آبهای با هدایت الکتریکی بالا داشتند به این نتیجه رسیدند آبهایی که هدایت الکتریکی آنها بیش از 3 دسیزیمنس بر متر باشند از لحاظ آبیاری دارای محدودیت شدید میباشند، البته میتوان از آبهایی با شوری بالاتر هم برای آبیاری استفاده کرد که شرایط استفاده از آنها را نوع محصول، خصوصیات خاک، روشهای مدیریت آبیاری، وضعیت اقلیمی و برخی روشهای مدیریت خاک تعیین میکند(11). دالتون و پوس (1990) در تحقیق خود بر روی اثرات آبیاری با آبهای نامناسب به این نتیجه رسیدند که مهمترین اثرات املاح آب بر خاک اثر فیزیکی است که منجر به کاهش قابلیت نفوذ آب در خاک میشود(12). کیفیت نامناسب آب آبیاری و شوری آن میتواند نفوذ آب در خاک را کاهش داده و بهطور غیر مستقیم بر میزان محصول نیز تأثیر بگذارد (13). در تحقیقی توسط میاموتو و چاکون (2006) ارزیابی شور شدن اراضی با استفاده از خصوصیات خاک و آب آبیاری توسط فاکتور SCF و معادلات تجربی بیان شده است که از فاکتورهای فیزیکی خاک نظیر رطوبت زراعی خاک و رطوبت اشباع خاک برای محاسبه پتانسیل شوری خاک استفاده نمودند و به این نتیجه رسیدند که بین فاکتور تجمع نمک و رطوبت اشباع خاک یک رابطه نمایی با همبستگی بالایی وجود دارد(14). موران و همکاران (2001) در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که آبیاری با کیفیت نامناسب آب، بسته به کیفیت و میزان آب مصرفی و سیستم آبیاری بر روی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اثرات متفاوتی دارد. آزمایشات انجام شده بر روی خاکهایی که با آب شور با درصد سدیم بالا، آبیاری شدهاند، نشان داد که با افزایش شوری، غلظت سدیم و کلسیم در عصاره اشباع خاک، افزایش و هدایت الکتریکی خاک کاهش مییابد(15). آرگوسا و همکاران (2011) شوری خاک را در ارتباط با خصوصیات فیزیکی خاک و مدیریت آبیاری در 4 منطقه تحت آبیاری نواحیه مدیترانهای را مورد بررسی قرار دادند که نتایج آن ها نشان داد که شوری خاک عمدتاً تحت تأثیر شوری آب آبیاری و کیفیت آن قرار داشته و شوری آب زهکشی عمدتاً تحت تأثیر شوری خاک و کیفیت آب آبیاری قرار داشته است(16). فیضی (1392) در تحقیقی به بررسی اثر کیفیت و مدیریت آب بر ویژگیهای شیمایی خاک پرداخته است که نتایج این تحقیق نشان داده بهطور کلی شوری آب آبیاری باعث افزایش روند انباشت نمک در خاک شده ولی مدریت آبیاری و اعمال آبشویی باعث کاهش روند افزایش شوری خاک در طول فصل زراعی شده است(17). حوری و همکاران (1394) به بررسی اثر کم آبیاری و شوری آبیاری بر توزیع شوری خاک پرداختهاند که نتایج آنها نشان داد میزان شوری خاک رابطه مستقیم و معنیداری با هدایت الکتریکی آب آبیاری داشته و همچنین شوری خاک با افزایش عمق خاک کاهش یافته است(18). هدف این تحقیق بررسی اثر آبیاری با کیفیتهای مختلف بر روند تغییرات برخی خصوصیات خاک در لایه سطحی خاک و همچنین تعیین معادله تجربی همبستگی بین عامل تجمع نمک و درصد رطوبت اشباع برای دادههایی که از تمامی زمینهای زراعی جمعآوری شدهاند، میباشد. روش بررسی منطقه مورد مطالعه این تحقیق در جنوب استان فارس و در دشت خنج واقع در 300 کیلومتری جنوب شیراز انجام شده است. منطقه مورد مطالعه در طول "35 ، '38 ، °53 تا "30 ، '55 ، °53 شرقی و عرض "23.8 ، '51 ، °27 تا "14.8 ، '45 ، °27 شمالی واقع میباشد که حدود 1044 متر از سطح دریا ارتفاع داشته و میانگین بارش سالیانه آن 250-300 میلیمتر میباشد. در ضلع شمالی این دشت، دریاچه فصلی خنج با مساحت حدود 2500 هکتار وجود دارد که سیلابهای فصلی آبراهههای ورودی به دشت را در خود جای میدهد. آب این دریاچه به دلیل دمای بالای محیط و تبخیر زیاد در منطقه شور بوده و منابع آب زیرزمینی دشت را هم تحت تأثیر قرار داده است بهطوری که اراضی کشاورزی که با آب چاههای موجود آبیاری میشوند به مرور زمان شور شدهاند. از طرفی سد بیغرد در سال 1387 توسط سازمان جهاد کشاورزی مطالعه و اجرا شده است که میتواند در هر بار آبگیری حجمی معادل 500 هزار متر مکعب سیلابهای فصلی را در خود نگه دارد (شکل- 1). با رها سازی سیلاب ذخیره شده بر آبرفتهای زیر دست علاوه بر تغذیه سفره آب زیر زمینی، اراضی کشاورزی آبیاری و شرایط برای خاکشویی و اصلاح خاک فراهم میگردد (19). لازم به ذکر است که کیفیت آب در چاههای موجود در منطقه با نزدیک شدن به مسیل بهبود مییابد (20).
شکل 1- موقعیت جغرافیایی، محل احداث سد و چاه های موجود در بیغرد شهرستان خنج Figure 1- Geographical Situation, dam’s construction place and the wells in Bighard dam
روش تحقیق
به منظور دستیابی به اهداف این تحقیق از آب و خاک در محدوده مورد مطالعه نمونهبرداری صورت گرفت و نمونهها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نحوه انتخاب نمونهها و پارامترهای اندازهگیری شده و روش تحلیل دادهها به شرح زیر میباشد: الف- بررسی هدایت الکتریکی آب (ECw) در این تحقیق با توجه به پراکندگی منابع آب موجود در منطقهی مورد مطالعه که از کیفیتهای متفاوتی برخوردار بودند جهت بررسی هدایت الکتریکی آب موجود در منطقه از مخزن سد بیغرد و تعداد 9 حلقه چاه پس از 45 دقیقه پمپاژ نمونهبرداری انجام گرفت. نمونههای برداشت شده در شیشههای سربسته و رنگی نگهداری و پس از چند ساعت به آزمایشگاه منتقل شدند و قابلیت هدایت الکتریکی (ECw) برای هر یک از نمونهها به وسیله هدایت سنج الکتریکی اندازهگیری شد. ب- نمونهبرداری خاک جهت بررسی برخی از خصوصیات خاک از زمینهای زراعی که تحت آبیاری (7 قطعه زمین تحت گشت گندم و 3 قطعه زمین تحت خرما کاری بود) با هر یک از چاهها آب و مخزن سد بودند نمونههای خاک برداشته شد به اینگونه که در هر زمین زراعی نواری به طول 90 متر زده شد و به فواصل 6 متری نمونههای خاک از عمق 0-20 سانتیمتری برداشت شدند (برای هر نوار 15 نمونه) و سپس با انتقال نمونهها به آزمایشگاه برخی از خصوصیات شیمیایی و فیزیکی خاک شامل: قلیاییت خاک (pH)، هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک(ECe) به وسیله هدایتسنج الکتریکی (21)، درصد رطوبت اشباع خاک (SWC) و ظرفیت زراعی (FM) با استفاده از دستگاه صفحه فشار اندازهگیری شدند. و در نهایت عامل تجمع نمک با استفاده از فرمول زیر محاسبه گردید (14):
که در آن SCF فاکتور تجمع نمک، ECe هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک و ECw هدایت الکتریکی آب آبیاری میباشند. سپس روابط بین شوری آب آبیاری و خصوصیات خاک، روند تغییرات هر یک از پارارمترهای اندازهگیری شده در هر زمین زراعی در طول نوار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در نهایت جهت رسیدن به یک معادله تجربی همبستگی بین فاکتور تجمع نمک و درصد رطوبت اشباع را برای دادههایی که از تمامی زمینهای زراعی جمعآوری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Excel صورت گرفت. یافتهها
جدول 1- اطلاعات مربوط به کیفیتها آب آبیاری و پارامترهای اندازه گیری شده در زمین های زراعی را نشان میدهد. Table 1- Data concerning the qualities of irrigation water and the parameters measured in the cultivable lands
جدول (1) نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل نمونههای برداشت شده از خاک به انضمام کیفیت آب آبیاری مورد استفاده برای هر یک از زمینهای زراعی را بیان میکند. اطلاعات این جدول نشان میدهد میانگین ضریب تغییرات برای درصد رطوبت اشباع خاک 60/3% میباشد که این ضریب تغییرات برای شوری خاک 76/5% بدست آمده است. نتایج آن نیز نشان میدهد بیشترین میزان شوری خاک(ECe) را زمین زراعی شماره 9 به خود اختصاص داده که علت این میزان شوری، نزدیک بودن منبع آب آبیاری آن به دریاچه شور خنج میباشد که پس از آبیاری با آب شور باعث افزایش شوری(ECe) در لایههای سطحی خاک شده است که با نتایج کمالی و همکاران (2014) که به بررسی تاثیر آبیاری سیلابی بر خصوصیات خاک در اراضی زیر دست سد بیغرد پرداخته بودند یکی بدست آمده است(19). کمترین میزان شوری خاک و آب آبیاری مربوط به زمین زراعی شماره 1 میباشد که علت آن نزدیک بودن به محل سد میباشد و نسبت به سایر منابع آب از کیفیت و کمیت بهتری برخوردار بوده است (20). علاوه بر آن نتایج آنالیز کیفیت آبهای آبیاری نشان میدهد که بهطور کلی متوسط شوری آبهای آبیاری در منطقه مورد مطالعه 38/6 دسی زیمنس بر متر است که بین 08/5 تا 91/9 دسی زیمنس بر متر متغیر است. علاوه بر آن نتایج نشان میدهد که اکثر آبهای آبیاری دارای شوری بیش از حد مجاز برای کشاورزی میباشد بهطوری که برخی از آبهای آبیاری برای رشد و عملکرد گندم محدودیت جدی دارند.
تجزیه تحلیل همبستگی بین پارامترهای خاک برای ارزیابی و بررسی همبستگی بین پارامترهای خاک از 6 زمین زراعی که دارای کشت یکسانی بوده و توسط چاههای موجود در منطقه مورد آبیاری قرار میگرفتند استفاده شده است که نتایج آنالیز آنها به شرح ذیل میباشد:
جدول 2- ماتریس ضرایب همبستگی بین پارامترهای خاک Table 2- Correlation coefficients matrix between the soil parameters
** معنی داری در سطح 1 درصد * معنی داری در سطح 5 درصد
بررسی همبستگی بین خصوصیات خاک با یکدیگر بیانگر آن است که یک همبستگی مثبت بین شوری خاک با درصد رطوبت اشباع و ظرفیت زراعی در سطح اطمینان 1 درصد و همچنین بین pH خاک و شوری یک همبستگی منفی در سطح اطمینان 5 درصد وجود دارد(جدول- 2).
جدول 3- نتایج تجزیه و تحلیل آماری پارامترهای خاک Table 3- The results from analyzing statistically the soil parameters
حروف مشابه نشان دهنده عدم تفاوت معنیداری در سطح اطمینان 1 درصد میباشد
جدول (3) نتایج تجزیه و تحلیل آماری پارامترهای خاک و همچنین تقاوت میانگین پارمترهای بدست آمده بین زمینهای زراعی را بیان میکند. نتایج بدست آمده از این جدول نشان میدهد تفاوت معنیداری بین میانگین پارامترهای هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک، ظرفیت زراعی و درصد رطوبت اشباع خاک زمین زراعی شماره 9 با سایر زمینها وجود دارد. همچنین بین میانگین ظرفیت زراعی تمامی زمینهای زراعی در سطح اطمینان 1 درصد اختلاف معنیداری وجود دارد. علاوه برآن نشان میدهد که بین میانگین هدایت الکتریکی تمامی زمینهای زراعی به استثناء زمین زراعی شمار 9 اختلاف معنیداری در سطح اطمینان 1 درصد وجود دارد.
شکل 2- روند تغییرات پارامترهای خاک در طول نوار برای زمینهای زراعی (2، 3، 4، 6، 8 و 9) که دارای کشت(خرما) یکسانی بوده و توسط چاههای موجود در منطقه مورد آبیاری قرار گرفتهاند(الف) درصد رطوبت اشباع خاک، (ب) ظرفیت زراعی خاک و (ج) هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک Figure 2- The soil parameters changes process in the length of the strip for the cultivable lands (Nos. 2, 3, 4, 6, 8 and 9) where the date field was monotone and irrigated with the regional wells. A) Soil saturation moisture percent, B) Soil field content and C) Soil saturation extract electrical conductivity.
شکل (2) روند تغییرات پارامترهای خاک در طول نوار برای هریک از 6 زمین زراعی که از لحاظ نوع کشت (خرما) و منبع آبیاری (چاه) یکسان بودهاند را نشان میدهد. با توجه به شکل (2-الف و ب) روند تغییرات درصد رطوبت اشباع و ظرفیت زراعی خاک در طول نوار برای هر یک از زمینهای زراعی تغییرات چندانی نداشته است که بیان کننده یکسان بودن این پارامترها در سطح زمینهای زراعی میباشد. همچنین روند تغییرات هدایت الکتریکی خاک نشان میدهد که مقدار آن در طول نوارها دارای نوساناتی بوده است و روندی افزایشی را در طول نوارها داشتهاند (شکل2-ج) که در یک تحقیق میاموتو و چاکون (2006) نیز روند تغییرات ظرفیت زراعی، درصد رطوبت اشباع و هدایت الکتریکی خاک را مورد بررسی قرار دادهاند که نتایج آنها نشان داد این روند تغییرات در زمینهایی، با کاربرهای مختلف، متفاوت بدست میآید(14).
شکل3- همبستگی بین هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک با (الف) هدایت الکتریکی آب آبیاری، (ب) درصد رطوبت اشباع و (ج) ظرفیت زراعی خاک Figure 3- The correlation between the soil saturation extract electrical conductivity and irrigation water salinity, saturation water content and soil’s FM.
شکل(3) همبستگی بین هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک و شوری آب آبیاری، درصد رطوبت اشباع و ظرفیت زراعی خاک را برای هریک از 6 زمین زراعی که از لحاظ نوع کشت (خرما) و منبع آبیاری (چاه) یکسان بودهاند را نشان میدهد. با توجه به آن میتوان نتیجه گرفت بین دادههای هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک و شوری آب آبیاری، درصد رطوبت اشباع و ظرفیت زراعی خاک در سطح 05/0 رابطه معنیدار درجه دومی با ضریب همبستگی به ترتیب 98، 90 و 87 وجود دارد که این همبستگی در تحقیقات میاماتو و چاکون (2006) به صورت یک رابطه نمایی بدست آمده است. همبستگی بین فاکتور تجمع نمک و رطوبت اشباع خاک شکل (4) وجود یک رابطه معنادار در سطح 001/ بین تجمع نمک و رطوبت اشباع خاک را نشان می دهد. باتوجه به رابطه موجود بین فاکتور تجمع نمک و رطوبت خاک معادله تجربی با همبستگی قوی (93/0:R2) به دست آمد.
که در این معادله a، b و c ضرایب، SWC رطوبت اشباع خاک و SCF فاکتور تجمع نمک میباشد، میاموتو و چاکون (2006) به بیان رابطهای بینSWC و SCF پرداختند که نتایج آنها نشان داد که بین درصد رطوبت اشباع و فاکتور تجمع نمک یک رابطه نمایی وجود دارد.
شکل 4- همبستگی بین فاکتور تجمع نمک و رطوبت اشباع خاک Figure 4- The correlation between salt concentration factor and saturation water content
بحث و نتیجهگیری
پس از تجزیه و تجلیل دادههای هر یک از نوارها و تعیین معادلههای دادههای حاصل از شوری و خصوصیات فیزیکی اندازهگیری شده در خاک برای منطقه مورد مطالعه الگوی خاصی مشاهده نشد این درحالی است که میاموتو چاکون (2006) در منطقهای در تگزاس در زمینهای گلف پوشیده از چمن به صورت نواری نمونهبرداری و در انتها نوارها را بر اساس روند تغییرات رطوبت زراعی، رطوبت اشباع و هدایت الکتریکی خاک نسبت به فاصله و همچنین وجود یا عدم وجود معنیدار بودن بین دادهها، آنها را در چهار الگو تقسیم بندی کردندهاند. علاوه بر آن رحیمیان و همکاران (1391) با بررسی تأثیر کیفیت آب آبیاری بر خصوصیات خاک در دشت رباط شهربابک به این نتیجه رسیدند که شوری خاکها عمدتاً تحت تأثیر کیفیت آبهای آبیاری میباشند و همچنین آبیاری با آب نامطلوب تأثیر زیادی بر تغییر خصوصیات فیزیکی خاک ندارد(9). با توجه به دادههای موجود، FM در تمامی نوارها میزان رطوبت زراعی تغییراتی نداشت و تقریباً ثابت بود که نشان میدهد بافت خاک در هر یک از نوارها یکسان بوده و تغییراتی نداشته است. همچنین دادههای بدست آمده نشان میدهد که یکی از دلایل تجمع کم نمک در عمق سطحی سبک بودن خاک منطقه یا به عبارتی بافت خاک منطقه بوده که این بافت، شنی و شنیلومی می باشد. علاوه بر آن میزان شوری خاک تقریباً در اکثر نوارها با افزایش فاصله افزایش پیدا کرده است که دو عامل باعث افزایش روند شوری در طول نوارها شده است اولاً زمان تمرکز آب برای نقاط مختلف متفاوت است و با افزایش فاصله زمان تمرکز هم افزایش پیدا میکند و باعث میشود آب به تمامی قسمتهای زمین زراعی یکسان نرسد و نقاطی که به منبع آب نزدیکتر هستند آب بیشتری دریافت کنند و شستشوی بیشتری داشته باشند، ثانیاً املاح از ابتدا نوار توسط آب آبیاری شسته شده و به انتهای نوار حمل شده باشند. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد بین شوری خاک و رطوبت اشباع خاک رابطه درجه 2 معنیداری در سطح 05/0 وجود دارد. به این معنی که با افزایش رطوبت اشباع از حدود 45/0 شوری خاک افزایش مییابد. رابطه معنیداری در سطح 05/0 بین شوری خاک و ظرفیت زراعی خاک وجود دارد. که این رابطه نشان میدهد از رطوبت زراعی بیش از 18/0 با افزایش ظرفیت زراعی، شوری خاک افزایش مییابد. بین عامل تجمع نمک که نسبت بین شوری آب و خاک را نشان میدهد و درصد رطوبت اشباع خاک رابطه درجه 2 معنی داری در سطح 001/0 وجود دارد. Reference
1- کارشناسی ارشد، مدیریت مناطق بیابانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. 2- استادیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. *(مسوول مکاتبات) 1- MSc Graduated, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Shiraz University, Shiraz, Iran. 2- Assistant Professor, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Shiraz University, Shiraz, Iran. *(Corresponding Author) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,541 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 689 |