تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 2,168 |
تعداد مقالات | 20,047 |
تعداد مشاهده مقاله | 23,640,066 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 21,726,465 |
تاثیر میکرولیپوزومهای حاوی ترکیبات فنلی و توکوفرولی روغن مغز بنه (Pistacia atlantica ) بر پایداری کره | ||
علوم غذایی و تغذیه | ||
دوره 18، پاییز 1400 - شماره پیاپی 72، مهر 1400، صفحه 115-125 اصل مقاله (854.6 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی - پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مهسا نیکخواه1؛ ژاله خوشخو ![]() ![]() | ||
1دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
2دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
3دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
4استاد تمام گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
مقدمه: پسته وحشی (بنه) بهعنوان یکی از منابع گیاهی غنی از ترکیبات فنلی و توکوفرول، دارای اثرات آنتیاکسیدانی، درمانی و ضدمیکروبی قابلتوجهی است. پوششدهی بهعنوان روش موثر برای بهبود پایداری و جلوگیری از طعم نامطلوب ترکیبات فنلی میتواند مورد استفاده قرار گیرد، بنابراین در این پژوهش تاثیر میکرولیپوزومهای حاوی ترکیبات فنلی و توکوفرولی روغن مغز بنه، بر پایداری اکسایشی کره مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: لیپوزومها با استفاده از غلظتهای لسیتین به کلسترول (60-0، 50-10، 40-20 و 30-30) تهیه شدند. به منظور تعیین خواص کاربردی میکرولیپوزومها آزمونهای تعیین اندازه ذرات، پایداری فیزیکی، پتانسیل زتا و فعالیت آنتی اکسیدانی بررسی گردید، سپس براساس نتایج، فرمولاسیون بهینه (تیمار M3) میکرولیپوزوم در غلظتهای 100، 200 و 400 میلیگرم به هزار گرم خامه اضافه شدند و با آنتی اکسیدان BHTتوسط شاخصهای عدد پراکسید، عدد اسیدی و پایداری اکسایشی به منظور بررسی پایداری کره طی دوره 120 روزه نگهداری مورد بررسی قرار گرفتند. کلیه آزمایشات در قالب طرح کاملاٌ تصادفی انجام شدند و میانگینها توسط نرمافزار MStatC و براساس آزمون دانکن در سطح 5 % مقایسه گردید. یافتهها: اندازه ذرات لیپوزومها در محدودۀ μm 4-9 بود. افزودن کلسترول اثر معنیداری بر اندازه ذرات داشت. افزودن کلسترول پتانسیل زتا نمونهها را افزایش داد. در کل غلظت 40 به 20 میلی گرم لسیتین به کلسترول به عنوان غلظت بهینه در تولید میکرولیپوزومها شناخته شد و از آن در پایداری اکسایشی کره استفاده گردید. نتایج نشان داد که تیمارN400 (نمونه حاوی 400 میلیگرم میکرولیپوزومحاوی ترکیبات فنلی و توکوفرولی روغن مغز بنه) بیشترین پایداری را دارا بود. نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، با استفاده از ترکیبات فنلی و توکوفرولی روغن مغز بنه و ریزپوشانی آنها بهصورت میکرولیپوزوم میتوان از آن در جلوگیری از فساد شیمیایی و افزایش ماندگاری و ویژگیهای فراسودمند خامه و کره مشتق شده از آن بهره برد و گام مثبتی در جهت تولید محصولات عملگرا و ارتقاء سلامتی مصرف کنندگان برداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
پایداری؛ ترکیبات فنلی؛ توکوفرولها؛ روغن مغز بنه؛ کره؛ میکرولیپوزوم | ||
مراجع | ||
Alexander, M., Acero Lopez, A., Fang, Y. & Corredig, M. (2012). Incorporation of phytosterols in soy phospholipids nanoliposomes: Encapsulation efficiency and stability. Food Sci. Technol, 47, 427-436.
Association of Official Analytical Chemists. (AOAC) (2005). Official Methods of Analysis of the AOAC (15 th Ed.) Arlinton, AOAC, USA, 10–12.
Burt, S. (2004). Essentialoils: their antibacterial propertied and potential application in foods-a review. Int. Food Microbiol, 94 (3), 223- 253.
Capannesi, C., Palchetti, I., Mascini, M. & Parenti, A. (2000). Electrochemicalsensor and biosensor for polyphenols detection in olive oils. Journal of Food Chemistry, 71, 553–562.
Carabulut, J., Alcaraz, M. & Benavente, O. (2010). Antioxidant and radioprotective effects of olive leaf extract. 951–958.
Chanda, H., Das, P., Chakraborty, H. & Ghosh, A. (2011). Development and evaluation of liposomes of fluconazole. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Sciences, 5, 2230-7885.
Delazar, A., Lotfipour, F. & Nazemiyeh, H. (2012). Antioxidant and Antimicrobial activity of Pedicularis sibthorpii Boiss. And Pedicularis wilhelmsiana Fisch ex. Advanced Pharmaceutical Bulletin, 2(1), 89-92.
Farhoosh, R. & Sharif, A. (2009). Bene hull oil as a highly stable and antioxidative vegetable oil. Eur J Lipid Sci Technol, 111, 1259-65.
Farhoosh, R., Tavassoli-Kafrani M. H. & Sharif, A. (2011). Antioxidant activity of sesame, rice bran and bene hull oils and their unsaponifiable matters. European Journal of Lipid Science and Technology, 113, 506-512.
Fatouros, D. G. & Antimisiaris, S. G. (2002). Effect of amphiphilic drugs on the stability and zeta-potential of their liposome formulations: a study with prednisolone, diazepam, and griseofulvin. Journal of colloid and interface science, 251(2), 271-277.
Feng, Z. & Bhandari, B. (2010). Encapsulation of polyphenols, a Review. Trends Food Science, 21(10), 510-523.
Gibis, M., Vogt, E. & Weiss, J. (2012). Encapsulation of polyphenolic grape seed extract in polymer-coated liposomes. Food and Function, 3, 246 -254.
González-Paredes, A., Clarés-Naveros, B., RuizMartínez, M. A., Durbán-Fornieles, J. J., Ramos-Cormenzana, A. & Monteoliva-Sánchez, M. (2011). Delivery systems for natural antioxidant compounds: Archaeosomes and archaeosomal hydrogels characterization and release study. Int. J. Pharm, 421(2), 321-31
Gopinath, D., Ravi, D., Rao, B., Apte, S., Renuka, D. & Rambhau, D. (2004). Ascorbyl palmitate vesicles (Aspasomes): formation, characterization and applications. Int. J. Pharm., 271(1), 95-113.
Keller, B. C. (2001). Liposomes in nutrition. Trends. Food Sci. Tech., 12(1), 25-31.
Liu, N. & Park, H. J. (2010). Factors effect on the loading efficiency of Vitamin C loadedchitosan-coatednanoliposomes Colloids and Surfaces. B. Biointerfaces,76,16-19.
Lu, Q., Li, D. C. & Liang, J. G. (2011). Preparation of a Tea Polyphenol Nanoliposome System and Its Physicochemical Properties. J. Agric. Food Chem. 59, 13004–13011.
Malheiros, P. D. S., Sant Anna, V., Barbosa, M. D. S., Brandelli, A. & Franco, B. D. G. D. M. (2012). Effect of liposome-encapsulated nisin and bacteriocin-like substance P34 on Listeria monocytogenes growth in Minas technological approach. Biotechnol. Annu. Rev., 7, 59- 85.
Manafi, M., Haddad Khodaparast, M.H., Azadmard Damirchi, S., Valizadeh, H. & Tabatabaei, F. (2018). Preparation and some characteristics of Nano liposomes containing olive leaf extract. Iranian Journal of Food Science and Technology, 14(2), 155-163.
Marsanasco, M., Márquez, A. L., Wagner, J. R., Alonso, S. D. V. & Chiaramoni, N. S. (2011). Liposomes as vehicles for vitamins E and C: An alternative to fortify orange juice and offer vitamin C protection after heat treatment. Food Research International, 44(9), 3039-3046.
McClements, D. J. & Li, Y. (2010). Structured emulsion-based delivery systems: Controlling the digestion and release of lipophilic food components. Advances in Colloid and Interface Science, 159, 213–228
Mohammadi, M., Ghanbarzadeh, B., Hamishehkar, H., Rezaei Mokarram, R. & Mohammadifar, M.A. (2014). Study of physical properties of vitamin D3- loaded nanoliposomes, prepared by thin layer hydration- sonication method. Iranian J. Nutr. Sci. Food Tech, 8(4), 175-188.
Morello, J. R., Motilva, M. J., Tovar, M. J. & Romero, M. P. (2004). Changes in commercial virgin olive oil (cv Arbequina) during storage, with special emphasis on the phenolic fraction. Food Chem, 85, 357–364.
Mozafari, M. R. (2010). Nanoliposomes: preparation and analysis. Methods in molecular biology, Pp. Springer, 29-50.
Mozafari M. R., Khosravi-Darani K., Borazan G.G., Cui, J., Pardakhty A. & Yurdugul S. (2011). Encapsulation of Food Ingredients Using Nanoliposome Technology. International Journal of Food Properties, 11, 833-844.
Pokorney, J., Yanishheva, N. & Gordon, M. (2001). Antioxidant in food. CRC press.1st end,Newyork,U.S. A , 380.
Quiles, J., Ramırez-Tortosa, C., Alfonso Gomez, J., Huertas, J. & Mataix, J. (2002). Role of vitamin E and phenolic compounds in the antioxidant capacity, measured by ESR, of virgin olive, olive and sunflower oils after frying. Food Chemistry, 76, 461–468.
Rasti, B., Jinap, S., Mozafari, M. R. & Yazid, A. M. (2012). Comparative study of the oxidative and physical stability of liposomal and nanoliposomal polyunsaturated fatty acids prepared with conventional and Mozafari methods. Food Chemistry, 135(4), 2761-2770.
Rezai, S., Jafari, M., Khamiri, M. & Bayat H. (2015). Effect of solvent and method extraction on antioxidant activity walnut green husk extraction (shahmirzad). Food Technology & Nutrition, 12, 85-95
Sadeghizadeh yazdi, J., Mazaheri Tehrani, M., Habibi, M. & Razavi, S. (2017). Functional Properties and Sensory Evaluation of Cream Mixed Vegetable and Dairy; 15 (5), 180-191 [In persian].
Sebaaly, C., Greige-Gerges, H., Agusti, G., Fessi, H. & Charcosset, C. (2016). Large-scale preparation of clove essential oil and eugenol-loaded liposomes using a membrane contactor and a pilot plant. Journal of Liposome Research, 26(2), 126-38.
Shahidi, F., Zegarska, Z., Rafalowski, R., Amarowicz, R. & Karamac, M. (1998). Stabilization of butter with deodorized rosemary extract. Food Science and Technology, (206), 99–102.
Shin, G. H., Chung, S. K., Kim, J. T., Joung, H. & Park, H. J. (2013). Preparation of Chitosan-Coated Nanoliposomes for Improving the Mucoadhesive Property of Curcumin Using the Ethanol Injection Method. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61, 11119-11126.
Tabee, E., Azadmard-damirchi, S., Jagerstad, M. & Dutta, P.C. (2008). Effects of α-tocopherol on oxidative stability on phytosterol oxidation during heating on some regular and high oleic vegetable oils. Journal of American Oil Chemists Society, (85), 857–867.
Tavakoli, J. & Pazhouhanmehr, S. (2010). Fatty acid composition of oils from fruits of three Pistacia Species growing in Iran. Journal of Chemistry of Natural Compounds, 46, 623-624.
Wu, L., Zhang, J. & Watanabe, W. (2011). Physical and chemical stability of drug nanoparticle. Advanced drug delivery reviews, 63(6), 456-469.
Zhang, Z., Liao, Li., L., Moore, J., Wu, T. & Wang. (2009). Antioxidant phenolic compounds from walnut kernels..(Juglans regia L.). Food Chemistry, 113, 160-5. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 287 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 169 |