تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 2,168 |
تعداد مقالات | 20,047 |
تعداد مشاهده مقاله | 23,640,051 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 21,726,448 |
بررسی غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیم و غلظت روی درگندم تولیدی کشور ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم و تکنولوژی محیط زیست | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 12، دوره 23، شماره 9 - شماره پیاپی 112، آذر 1400، صفحه 165-174 اصل مقاله (726.77 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jest.2022.48667.4877 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کبرا سادات هاشمی نسب زواره ![]() ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1استادیار موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. *(مسوول مکاتبات) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشیار موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشیار موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
زمینه و هدف: گندمهای تولیدی کشور ایران از نظر میزان آلودگی به فلزات سنگین کادمیم و سرب و میزان روی بررسی شدند. روش بررسی: تعداد 419 نمونه گندم از مزارع تهیه گردید. دانههای گندم پس از بوجاری، آسیاب شده و هضم و عصارهگیری انجام شد. غلظت فلزات سنگین در عصارهها با دستگاه جذب اتمی اندازهگیری گردید. یافته ها: میزان کادمیم در 59/8 درصد از نمونههای گندم کشور، بالاتر از میزان حد مجاز استاندارد ملی ایران (mg/Kg03/0) بود. میانگین میزان کادمیم درتمام استانهای بررسی شده به جز استان گیلان ازحد مجاز استاندارد ملی پایینتر به دست آمد. نتایج نشان دادند که میزان سرب در 72/0 درصد از نمونههای گندم آنالیز شده بالاتر از میزان حد مجاز استاندارد ملی ایران (mg/Kg 15/0) بود. میانگین میزان سرب در همه استانها از حد مجاز استاندارد ملی پایینتر به دست آمد. بررسی غلظت عنصر مفید روی در نمونههای گندم نشان داد در بخش اعظم نمونهها (حدود 79%)، غلظت این عنصرکمتر از حد مطلوب (mg/Kg30) میباشد. بحث و نتیجه گیری: توزیع فراوانی غلظت عناصر سرب و کادمیم در مناطق مختلف ایران حاکی از بالاتر بودن غلظت عنصر کادمیم نسبت به حد مجاز در استان گیلان است. به نظر میرسد حد مجاز کادمیم در گندم در استاندارد ملی، به طور غیر مستندی سختگیرانه است، لذا پیشنهاد میشود حد مجاز کادمیم در دانه گندم در استاندارد ملی ایران مجدداً بازنگری شود. اگر استاندارد جهانی به عنوان شاخص ارزیابی آلودگی گندمهای تولیدی کشور در نظر گرفته شود، در رابطه با کادمیم، در هیچکدام از نمونههای تجزیه شده غلظت کادمیم بالاتر از حد مجاز استاندارد جهانی نیست. در ادامه نتایج اندازهگیری عنصر روی در گندمها، نشانگر کمبود روی در بخش اعظم نمونههای گندم است. لذا با توجه به سهم نان درسبد غذای جامعه ایرانی بایستی موضوع ارتقاء غلظت روی درگندم مورد توجه جدی قرار گیرد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فلزات سنگین؛ سرب؛ کادمیم؛ روی؛ گندم؛ ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله پژوهشی
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره بیست و سوم، شماره نه، آذرماه 1400(165-174)
بررسی غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیم و غلظت روی درگندم تولیدی کشور ایران
کبرا سادات هاشمی نسب[1] * کریم شهبازی[2] کامبیز بازرگان2
چکیده زمینه و هدف: گندمهای تولیدی کشور ایران از نظر میزان آلودگی به فلزات سنگین کادمیم و سرب و میزان روی بررسی شدند. روش بررسی: تعداد 419 نمونه گندم از مزارع تهیه گردید. دانههای گندم پس از بوجاری، آسیاب شده و هضم و عصارهگیری انجام شد. غلظت فلزات سنگین در عصارهها با دستگاه جذب اتمی اندازهگیری گردید. یافتهها: میزان کادمیم در 59/8 درصد از نمونههای گندم کشور، بالاتر از میزان حد مجاز استاندارد ملی ایران (mg/Kg03/0) بود. میانگین میزان کادمیم درتمام استانهای بررسی شده به جز استان گیلان ازحد مجاز استاندارد ملی پایینتر به دست آمد. نتایج نشان دادند که میزان سرب در 72/0 درصد از نمونههای گندم آنالیز شده بالاتر از میزان حد مجاز استاندارد ملی ایران (mg/Kg 15/0) بود. میانگین میزان سرب در همه استانها از حد مجاز استاندارد ملی پایینتر به دست آمد. بررسی غلظت عنصر مفید روی در نمونههای گندم نشان داد در بخش اعظم نمونهها (حدود 79%)، غلظت این عنصرکمتر از حد مطلوب (mg/Kg30) میباشد. بحث و نتیجهگیری: توزیع فراوانی غلظت عناصر سرب و کادمیم در مناطق مختلف ایران حاکی از بالاتر بودن غلظت عنصر کادمیم نسبت به حد مجاز در استان گیلان است. به نظر میرسد حد مجاز کادمیم در گندم در استاندارد ملی، به طور غیر مستندی سختگیرانه است، لذا پیشنهاد میشود حد مجاز کادمیم در دانه گندم در استاندارد ملی ایران مجدداً بازنگری شود. اگر استاندارد جهانی به عنوان شاخص ارزیابی آلودگی گندمهای تولیدی کشور در نظر گرفته شود، در رابطه با کادمیم، در هیچکدام از نمونههای تجزیه شده غلظت کادمیم بالاتر از حد مجاز استاندارد جهانی نیست. در ادامه نتایج اندازهگیری عنصر روی در گندمها، نشانگر کمبود روی در بخش اعظم نمونههای گندم است. لذا با توجه به سهم نان درسبد غذای جامعه ایرانی بایستی موضوع ارتقاء غلظت روی درگندم مورد توجه جدی قرار گیرد. واژههای کلیدی: فلزات سنگین، سرب، کادمیم، روی،گندم، ایران.
Investigation on the concentration of heavy metals, lead and cadmium, and zinc concentration in the wheat produced in Iran
Kobra Sadat Hasheminasab[3] * k.hasheminasab@areeo.ac.ir Karim Shahbazi[4] Kambiz Bazargan2
Abstract Background & Objective: We investigated the produced wheat of Iran in terms of heavy metal cadmium and lead, and also to measure the extent of zinc. Material and Methodology: The amount of the mentioned metals in 419 wheat samples, after preparation and extraction, was analyzed by atomic absorption spectrometry. Findings: The amount of cadmium in the 8.59 percent of wheat was higher than permissible limit in national standard index of Iran (0.03 mg/kg). In all provinces, the average amount of cadmium was less that the permissible limit, except Gilan. The findings showed that the amount of lead in 0.72 percent of analyzed samples was higher than permissible limit in the national index (0.15 mg/kg). In all provinces, the average amount of lead was less than national index of Iran. Analysis of concentration of zinc, a useful element, showed that in much of samples (about 79 percent), the concentration of this element less than acceptable level (30 mg/kg). Discussion and conclusion: The analysis of frequency distribution of heavy metals in different provinces of Iran showed that in Gilan province, the concentration of cadmium is more than permissible limit. Since that the permissible concentration of cadmium in the national standard of Iran is unreasonably exigent. It is suggested that the maximum tolerance limit for cadmium in wheat grain should be reviewed. If the Codex standard is considered as an indicator of the pollution of heavy wheat production in Iran, in relation to cadmium, none of the analyzed samples cadmium concentration has not exceeded the Codex limit. In addition, the results of zinc measurement in wheat samples indicate zinc deficiency in most of the samples. Therefore, regarding the share of bread in the food basket of Iranian society, increasing the concentration of zinc in the wheat of Iran should be taken into consideration.
Keywords: heavy metals, Lead, Cadmium, Zinc, Wheat, Iran.
مقدمه
آلودگی خاک به فلزات سنگین یکی از مشکلات زیست محیطی عمده در جوامع بشری است که علاوه بر اثرات زیانبار بر گیاهان و جانوران با راهیابی به آبهای زیرزمینی از طریق آبشویی موجب کاهش عملکرد و کیفیت محصول و در نهایت به خطر افتادن سلامتی افراد جامعه و دیگر موجودات زنده میشود (1). در این زمینه، سازمان غذا و کشاورزی[5] (FAO) و سازمان بهداشت جهانی[6] (WHO)، کمیته اروپا[7] (EC) و دیگر سازمانهای نظارتی در دیگر کشورها میزان غلظتهای مجاز یا غلظتهای حداکثر برای سمیت فلزات سنگین در مواد غذایی را تنظیم کردهاند (2). گندم به عنوان یکی از محصولات استراتژیک نقش مهمی در تأمین کالری و پروتئین ساکنان مناطق شهری و روستایی ایران بر عهده دارد. اگرچه تأمین گندم مورد نیاز کشور برای مصرف سالانه اهمیت بسیاری دارد، اما سلامت گندم تولید شده نیز بایستی مورد توجه قرار گیرد. تولید گندمهایی با ارزش غذایی بالا (سرشار از پروتئین و عناصر غذایی کممصرف) که عاری از مواد و عناصر آلاینده نظیر کادمیم و سرب باشد، در دستور کار قرار گرفته است. پژوهشها و مطالعات گوناگونی برای بررسی میزان آلودگی گندمهایی که در مناطق مختلف ایران تولید میشوند، انجام شده است. رنج وسیعی از تجمع فلزات سنگین در محصولات غلات و لگوم گزارش شده است. کیان پور و همکاران (3) با بررسی گندم کشت شده در همدان، آلودگی به فلز سنگین کادمیم را گزارش کردند.اسماعیلی و همکاران (4) با بررسی میزان فلزات سنگین گندم استان بوشهر، آلودگی به کادمیم را مشاهده نکردند. محمدی و همکاران (5) با بررسی میزان کادمیم و سرب گندم های خریداری شده از کل کشور،گزارش دادند 32/80 درصد نمونههای گندم دارای مقدار کادمیم بالاتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران و 19 درصد از نمونهها دارای مقدار سرب بالاتر از حد مجاز استاندارد ملی است. با توجه به اهمیت و حساسیت موضوع و همچنین تناقضات موجود در گزارشهای مربوط به میزان عناصر سنگین در گندم تولیدی کشور، هدف این مطالعه ارزیابی مقدار فلزات سنگین (کادمیوم، سرب و محتوای روی) در دانه گندم جمعآوری شده از استانهای مختلف کشور میباشد. این بررسی با حساسیت ویژهای در مرحله آمادهسازی و تجزیهی نمونههای گندم انجام گرفت و از روشهای مختلف جهت سنجش دقت و صحت نتایج استفاده گردید.
مواد و روشها روش نمونهبرداری برای انجام این بررسی تعداد 419 نمونه گندم از مزارع مناطق مختلف تحت کشت گندم آبی در سال 96-1395 تهیه گردید. نمونهبرداری توسط کارشناسان خبره سازمان جهاد کشاورزی در زمان برداشت گندم هر مزرعه انجام گرفت. فراوانی تعداد نمونه گندم نمونهبردای شده از هر استان در جدول 1 ارائه شده است. بر اساس آمارنامه جهاد کشاورزی (6) استانهای خوزستان، فارس، خراسان رضوی و گلستان از استانهای عمده تولید کننده گندم در سال زراعی 95-1394 بودهاند و به همین دلیل در پژوهش حاضر تعداد نمونههای بررسی شده از این استانها به دلیل سهم بیشتر در سبد غذایی مردم بیشتر بود.
جدول 1- فراوانی تعداد نمونههای گندم به تفکیک استان Table1. Frequency of wheat samples by province
واکنشگرها[8] اسیدهای مورد استفاده (W/V %65) HNO3 و (W/V %30) H2O2 با درجه خلوص بالا (Suprapure, Merck) بودند. کالیبراسیون دستگاهها با محلولهای استاندارد تیترازول[9] (مرک) که حاوی g L-1 1 از عنصر میباشد، انجام شد. آمادهسازی نمونهها نمونههای گندم در بستهبندیهای مشخص از مناطق مختلف جمعآوری شدند. برای جداسازی دانههای گندم از کاه وکلش و ذرات خـارجی موجـود مثـل گرد وخاک و شن، نمونههای گندم از الکهایی با سایزهای مختلف عبور داده شدند. سپس دانههای گندم آسیاب شده و هضم و عصارهگیری انجام شد.از روش هضم اسیدی نمونه تحت شرایط بسته وکنترل شده دما و فشار با استفاده از سیستم میکرویو[10] برای هضم و عصارهگیری نمونه های گندم استفاده شد. 5/0 گرم از نمونه گندم آسیاب شده را داخل لولههای تفلون مخصوص دستگاه میکرویو توزین و به آن 5 میلیلیتر اسید نیتریک غلیظ (65 درصد با درجه خلوص بالا) و 2 میلیلیتر آب اکسیژنه 30 درصد اضافه میکنیم. لولهها را داخل دستگاه میکرویو قرار داده و مطابق برنامه دستگاه را تنظیم و عمل هضم انجام شد (7). آنالیز فلزات سنگین غلظت Cd و Pb در محلولهای نهایی هضم شده با دستگاه جذب اتمی کوره گرافیتی[11] GFAAS Perkin Elmer 900Z (USA) و غلظت روی با دستگاه جذب اتمی شعله[12](USA)FAAS 900F اندازهگیری گردید. کنترل کیفی دو نمونه مواد مرجع گواهی شده[13] گندم از کشور آمریکا(SRM 1567b) و کشور چین (NCZ ZC73009)خریداری شدند. در سه تکرار هضم شد و برای محاسبه (QA/QC) آنالیز گردید. درصد بازیابی[14]مطابق با معادله 1 محاسبه گردید. نتایج درصد بازیابی در جدول 2 گزارش شده است.
جدول 2-درصد بازیابی عناصر در ماده مرجع (mg.kg-1) (میانگین ± انحراف معیار) (3=n) Table 2. The recovery percentage of elements in the reference material (mg. kg-1) (mean± standard deviation) (n=3)
یافتهها
بررسی وضعیت غلظت عنصر کادمیم در نمونههای گندم تولیدی کشور نتایج بررسی میزان کادمیم در نمونهها نشان میدهد که میزان این عنصر در 59/8 درصد از نمونههای گندم تولیدی در کل کشور، بالاتر از میزان حد مجاز استاندارد ملی ایران (03/0 میلی گرم در کیلوگرم) است و در 41/91 درصد نمونههای آنالیز شده مقدار کادمیم کمتر از حد مجاز میباشد (شکل1- الف).
شکل 1- غلظت الف) کادمیم، ب) سرب در نمونههای دانه گندم Figure 1. Concentrations of (a) cadmium, (b) leadin wheat grain samples. نتایج اندازهگیری میزان کادمیم نمونههای گندم نشان میدهد که میانگین میزان کادمیم درتمام استانهای بررسی شده به جز استان گیلان ازحدمجازاستاندارد ملی ( mg/Kg03/0) پایینتراست (شکل 2). میانگین مقدار کادمیم در 419 نمونه گندم آنالیز شدهmg/Kg 013/0 بود. مقدار میانگین کادمیم در استان گیلانmg/Kg 037/0 بود که از مقدار حد مجاز بیشتر میباشد.
شکل 2- میانگین غلظت کادمیم در نمونههای دانه گندم استانهای مختلف Figure 2. Mean cadmium concentration in wheat samples of different provinces
نتایج مقدار کادمیم در نمونههای گندم استان گیلان به تفکیک نمونه و شهر در شکل 3 آمده است. مقدار کادمیوم در دو نمونه رودبار با mg/Kg 071/0 و سیاهکل با mg/Kg 082/0 بالاتر از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان استاندارد ملی ایران (mg/Kg03/0) بود.
شکل 3- غلظت کادمیم در نمونههای دانه گندم مناطق مختلف استان گیلان Figure 3. Cadmium concentration in wheat grain samples of different regions of Gilan province
بررسی وضعیت غلظت عنصر سرب در نمونههای گندم تولیدی کشور نتایج نشان میدهد که در سطح کل کشور میزان سرب در 72/0 درصد از نمونههای گندم آنالیز شده بالاتر از میزان حد مجاز استاندارد ملی ایران (mg/Kg15/0) است و در 28/99 درصد نمونهها مقدار سرب پایینتر از حد مجاز میباشد (شکل1- ب). مقدار سرب تنها در سه نمونه مربوط به استانهای مازندران، قزوین و تهران به ترتیب با 32/0، 25/0 و 20/0 میلیگرم در کیلوگرم، از مقدار حد مجاز بیشتر بود. میانگین میزانسربدر همه استانهاازحدمجاز استاندارد ملی ایران (mg/Kg15/0) پایینتر است. میانیگن مقدار سرب در 419 نمونه گندم آنالیز شده mg/Kg039/0به دست آمد. بررسی وضعیت غلظت عنصر روی در نمونههای گندم تولیدی کشور سرانه مصرف نان در کشور ایران بالا است، این بدین معنی است که بخش قابل توجهی از نیاز افراد جامعه به کالری، پروتئین و مواد معدنی بایستی از طریق نان تأمین گردد، لذا غنی بودن گندم و به تبع آن نان از مواد معدنی، باعث تأمین مواد معدنی لازم برای شهروندان خواهد گردید. از این میان با توجه به نتایج پژوهشهای قبلی در مؤسسه تحقیقات خاک و آب، عنصر روی که بر اساس شرایط خاکهای کشور با خطر کمبود در محصولات مواجه است و از طرف دیگر نقش جدی در سلامت مردم دارد، برای بررسی انتخاب گردید. کمبود عناصر کم مصرف در ایران مخصوصاً آهن و روی در مزارع و باغات به طور عمومی شایع میباشد (8). حد مطلوب عنصر روی در دانه گندم 50-30 میلیگرم در کیلوگرم میباشد (9). این در حالی است که در این پژوهش میانگین غلظت روی در گندم تولیدی کشور 84/23 میلیگرم در کیلوگرم به دست آمده است. با توجه به نتایج غلظت روی در دانههای گندم در شکل 4، 52/78 درصد نمونههای گندم دارای کمبود روی میباشند. میانگین استانی غلظت روی در گندمهای تولیدی کشور در شکل 5 نشان داده شده است. میزان روی در گندم تولیدی اکثر استانها زیر حد مطلوب غلظت روی در گندم است. با توجه به نتایج به دست آمده، مشکل کمبود روی در گندمهای تولیدی کشور کاملاً مشهود است.
شکل4- غلظت عنصر روی در نمونههای دانه گندم Figure 4. Zinc concentration in wheat grain samples
شکل5- میانگین غلظت روی در نمونههای دانه گندم استانهای مختلف Figure 5. Average zinc concentration in wheat samples of different provinces
بحث و نتیجهگیری
مقایسه حدود مجاز غلظت سرب و کادمیم در نمونه های گندم طبق استانداردهای مختلف (استاندارد جهانی Codex (10)، استاندارد ملی ایران (11)، اتحادیه اروپا (12)، چین (13)، ایرلند (14) و استرالیا (15)) در جدول 3 مشاهده میشود. حد مجاز کادمیم در استاندارد ملی ایران نسبت به استانداردهای دیگر کشورها اختلاف چشمگیری نشان میدهد که نیاز به بررسی بیشتر دارد. نکته تأمل برانگیز و با اهمیت، اختلاف فاحش استاندارد ملی ایران و Codex است. حد مجاز غلظت کادمیم در دانه گندم طبق استاندارد Codex، برابر باmg/Kg 2/0 است، در حالیکه این رقم در استاندارد ملی ایران به میزان mg/Kg 03/0 تعریف شده است که اختلاف قابل ملاحظهای با یکدیگر دارند. بر این اساس استاندارد ملی ایران برای غلظت کادمیم در گندم، 7 برابر سختگیرانهتر از استاندارد جهانی Codexاست، این در شرایطی است که در مورد حد مجاز سرب اختلاف چشمگیری بین استاندارد ملی ایران و Codexمشاهده نمیشود.
جدول3- حدود مجاز سرب و کادمیم در استانداردهای مختلف Table 3. Lead and cadmium permissible limits in various standards
از طرف دیگر میانگین غلظت کادمیم در دانه گندم تولیدی کشورهای مختلف بر اساس گزارشهای علمی در جدول 4 آورده شده است. ملاحظه میگردد که میانگین غلظت کادمیم در گندمهای تولیدی ایران (mg/Kg 013/0) نسبت به کشورهای دیگر و حتی بسیاری از کشورهای پیشرفته بسیار پایینتر است و این خود نشانگر کیفیت خوب گندم تولیدی کشور از نظر محتوای عنصر سنگین کادمیم است.
جدول 4- غلظت کادمیم گندمهای تولیدی کشورهای مختلف (16) Table 4. Cadmium concentration of wheat produced in different countries
توزیع فراوانی غلظت عناصر سرب و کادمیم درمناطق مختلف حاکی از بالاتر بودن غلظت عنصر کادمیم نسبت به حد مجاز در استان گیلان است. بررسی غلظت عنصر معدنی مفید روی در نمونههای گندم نشان داد در بخش اعظم نمونهها (حدود 79%)، غلظت این عنصر کمتر از حد مطلوب میباشد. لذا با توجه به سهم نان در سبد غذای افراد جامعه ایرانی بایستی موضوع ارتقاء غلظت روی در گندم مورد توجه جدی قرار گیرد.
تقدیر و تشکر این پژوهش در بخش آزمایشگاههای موسسه تحقیقات خاک و آب انجام شده است. نویسندگان از حمایت مالی موسسه تحقیقات خاک و آب (گزارش فنی با شماره ثبت 54225) و همکاری کارشناسان قدردانی مینمایند.
References
[1]- استادیار موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. *(مسوول مکاتبات) [2]- دانشیار موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. 1- Assistant Professor, Soil and Water Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran. *(Corresponding Author) 2- Associate Professor, Soil and Water Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran. [5]- Food and Agriculture Organization [6]- Word Health Organization [7]- European Commission [8]-Reagents [9]-Titrisol [10]- Microwave 4- Graphite Furnace Atomic Absorption [12]-Flame Atomic Absorption Spectroscopy [13]- Certified Reference Materials [14]-Recovery | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 479 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 164 |