تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 2,079 |
تعداد مقالات | 19,525 |
تعداد مشاهده مقاله | 22,889,279 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 21,125,204 |
بررسی تأثیر پساب استخرهای پرورش ماهی بر کاهش کیفیت آب رودخانه قزل اوزن | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 19، دوره 24، شماره 2 - شماره پیاپی 117، اردیبهشت 1401، صفحه 273-284 اصل مقاله (454.53 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مستخرج از پایان نامه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jest.2022.62547.5470 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علی افشاری ![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری، گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران. *(مسوول مکاتبات) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشیار، گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار، گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
زمینه و هدف: با عنایت به اهمیت تولید و مصرف ماهی در زنجیره غذایی انسان و امنیت غذایی بشر و از طرف دیگر تأثیرات سوء احتمالی پساب استخرهای پرورش ماهی بر کیفیت آب های رودخانه؛ پژوهش حاضر با در نظر گرفتن تأثیر پساب مزارع پرورشماهی بر کیفیت آب رودخانه، با مطالعه موردی بر مزارع پرورشماهی حاشیه رودخانه قزلاوزن بزرگ (از کوههای چهلچشمه استان کردستان تا سد منجیل یا سفیدرود) انجام گرفت. روش بررسی: شناسایی مزارع پرورشماهی بر اساس پیمایش میدانی در طول رودخانه انجام گرفت. نمونهبرداری از عمق 10 - 0 سانتیمتری از سطح آب در فصل تابستان (سال 1396) با تعداد 5 نمونه در حدود فاصله 500 متری قبل از استخرها (کنترل) که تحت تأثیر فعالیتهای پرورشماهی قرار نداشت و تعداد 5 نمونه در حدود فاصله 150-100 متر بعد از استخرها (که پساب مزارع پرورشماهی وارد رودخانه شده است)، انجام گرفت. نمونهبرداری و آنالیز پارامترهای فیزیکوشیمیایی از قبیل دما، pH، هدایتالکتریکی (EC)، نیترات (NO3)، فسفات (PO4)، اکسیژنمحلول (DO) و اکسیژنموردنیازشیمیایی (COD) مطابق با دستورالعملهای موجود در کتاب استاندارد متد (Standard Methods) صورت پذیرفته است. یافته ها: نتایج نشان داد میانگین مقادیر پارامترها در ایستگاههای ورودی و خروجی به ترتیب برای اسیدیته برابر 24/7 و 21/7، هدایتالکتریکی برابر 6/2250 و 8/2282 دسیزیمنسبرمتر، اکسیژنمحلول برابر 41/7 و 94/6 میلیگرم بر لیتر، اکسیژنمورد نیاز شیمیایی برابر 94/24 و 63/29 میلیگرم بر لیتر، دما برابر 8/14 و 5/15 درجه سانتیگراد، نیترات برابر 1/4 و 9/5 میلیگرم بر لیتر و فسفات برابر 1/1 و 84/1 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد. بحث و نتیجه گیری: به صورت کلی روند پارامترهای اسیدیته و اکسیژنمحلول کاهشی و پارامترهای هدایتالکتریکی، اکسیژنمورد نیاز شیمیایی، دما، نیترات و فسفات افزایشی مشاهده شد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آبزی پروری؛ استخر؛ امنیت غذایی؛ مدیریت منابع آبی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مستخرج از پایان نامه
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره بیست و چهارم، شماره دو، اردیبهشت ماه 1401(273-284)
بررسی تأثیر پساب استخرهای پرورش ماهی بر کاهش کیفیت آب رودخانه قزل اوزن
علی افشاری [1] * پریسا علمداری[2] احمد گلچین[3] محمدصادق عسکری[4]
چکیده زمینه و هدف: با عنایت به اهمیت تولید و مصرف ماهی در زنجیره غذایی انسان و امنیت غذایی بشر و از طرف دیگر تأثیرات سوء احتمالی پساب استخرهای پرورش ماهی بر کیفیت آب های رودخانه؛ پژوهش حاضر با در نظر گرفتن تأثیر پساب مزارع پرورشماهی بر کیفیت آب رودخانه، با مطالعه موردی بر مزارع پرورشماهی حاشیه رودخانه قزلاوزن بزرگ (از کوههای چهلچشمه استان کردستان تا سد منجیل یا سفیدرود) انجام گرفت. روش بررسی: شناسایی مزارع پرورشماهی بر اساس پیمایش میدانی در طول رودخانه انجام گرفت. نمونهبرداری از عمق 10 - 0 سانتیمتری از سطح آب در فصل تابستان (سال 1396) با تعداد 5 نمونه در حدود فاصله 500 متری قبل از استخرها (کنترل) که تحت تأثیر فعالیتهای پرورشماهی قرار نداشت و تعداد 5 نمونه در حدود فاصله 150-100 متر بعد از استخرها (که پساب مزارع پرورشماهی وارد رودخانه شده است)، انجام گرفت. نمونهبرداری و آنالیز پارامترهای فیزیکوشیمیایی از قبیل دما، pH، هدایتالکتریکی (EC)، نیترات (NO3)، فسفات (PO4)، اکسیژنمحلول (DO) و اکسیژنموردنیازشیمیایی (COD) مطابق با دستورالعملهای موجود در کتاب استاندارد متد (Standard Methods) صورت پذیرفته است. یافتهها: نتایج نشان داد میانگین مقادیر پارامترها در ایستگاههای ورودی و خروجی به ترتیب برای اسیدیته برابر 24/7 و 21/7، هدایتالکتریکی برابر 6/2250 و 8/2282 دسیزیمنسبرمتر، اکسیژنمحلول برابر 41/7 و 94/6 میلیگرم بر لیتر، اکسیژنمورد نیاز شیمیایی برابر 94/24 و 63/29 میلیگرم بر لیتر، دما برابر 8/14 و 5/15 درجه سانتیگراد، نیترات برابر 1/4 و 9/5 میلیگرم بر لیتر و فسفات برابر 1/1 و 84/1 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد. بحث و نتیجهگیری: به صورت کلی روند پارامترهای اسیدیته و اکسیژنمحلول کاهشی و پارامترهای هدایتالکتریکی، اکسیژنمورد نیاز شیمیایی، دما، نیترات و فسفات افزایشی مشاهده شد.
واژههای کلیدی: آبزی پروری، استخر، امنیت غذایی، مدیریت منابع آبی.
Investigating the effect of fish ponds on water quality of Ghezel Ozan river
Ali Afshari [5] * Parisa Alamdari[6] Ahmad Golchin [7] Mohamad Sadegh Askari [8]
Abstract Background and Objective: Considering the importance of fish production and consumption in the human food chain and human food security, and on the other hand, the possible adverse effects of fish pond effluents on river water quality; the present study was carried out by considering the effect of fish farm effluents on river water quality, with a case study on fish farms along the Great Ghezel Ozan river (from Chehelcheshmeh mountains of Kurdistan province to Manjil or Sefidrood dam). Material and Methods: Fish farms were identified based on field surveys along the river. Sampling from a depth of 0 – 10 cm from the water surface in summer (2017) With 5 samples about 500 meters before the pools (control) that were not affected by fish farming activities and 5 samples in approximately100 – 150 meters after the pools (where the effluents of fish farms entered the river) was done. Sampling and analysis of physicochemical parameters such as temperature, pH, electrical conductivity (EC), Nitrate (NO3), Phosphate (PO4), Dissolved oxygen (DO) and Chemical oxygen demand (COD), according to the instructions in the standard methods book was done. Findings: The results indicated that the average values of the parameters in the input and output stations, respectively for pH (7.24 – 7.21), EC (2250.6 – 2282.8 dS/m), DO (7.41 – 6.94 mg/L), COD (24.94 – 29.63 mg/L), Temp (14.8 – 15.5 °C), NO3 (4.1 – 5.9 mg/L), PO4 (1.1 – 1.84 mg/L) was obtained. Discussion and Conclusion: In general, the process of acidity and oxygen parameters of the solution decreased, and the parameters of electrical conductivity, oxygen demand, chemical temperature, temperature, nitrate and phosphate, increased.
Keywords: Pool, Aquaculture, Water resource management, Food security.
مقدمه
اطلاع از وضعیت کیفی آبهای سطحی این امکان را فراهم میسازد تا ضمن استفاده از آن در موارد مختلف، شیوههایی اتخاذ شود تا کمترین آسیب به این منبع وارد شود. بررسی کیفیت آب یک رودخانه میتواند اولین و یا شاید مهمترین گام در اعمال یک مدیریت صحیح کیفی به منظور رفع مشکل آلودگی آن باشد، چرا که دیدگاه فرد را نسبت به روند و چگونگی تغییرات آلودگی در هر زمان و مکان و شرایط خاص روشن مینماید (1). باید توجه داشت که عوامل دیگری از جمله نوع کاربری آب رودخانه نیز بر کیفیت آب مؤثر بوده و نمیتوان تأثیر آنها را در ارزیابی کیفی آب نادیده گرفت (2). تخریب مراتع و جنگلها در مناطق بالادست رودخانهای، با هر ریزش جوی باعث فرسایش خاک و در نهایت گلآلودگی و تغییر رنگ آب رودخانه شده و علاوه بر اختلالات به وجود آمده در جذب مواد غذایی، باعث به خطر افتادن زندگی آبزیان خواهد شد. این ذرات معلق به همراه آلودگیهای مختلف وارد آبها میشوند و نه تنها از نظر زیستی بلکه از نظر فیزیکی نیز میتوانند سلامت آبزیان را به خطر اندازند (3). آبزیپروری در کشورهای در حال توسعه، ابزار مهمی برای ارتقای رشد اقتصادی به دلیل ایجاد شغل و کسب و کار درآمد است، بنابراین به منظور جبران اثرات منفی محیط زیستی آبزیپروری باید به روشهای تولید و پیامدهای محیطی آن توجه کرد (4). فعالیتهای آبزیپروری با برخی تأثیرات محیط زیستی همراه است که برخی از آنها شامل: غنیشدن آب از مواد مغذی (به ازای تولید هر تن ماهی حدود نیم تن ماده جامد قابل رسوب تولید خواهد شد)، آلوده شدن محیط به داروها و ضد عفونیکندهها و آسیب به جمعیت ماهیان و دیگر جانوران آبزی میباشد. از جمله مهمترین ترکیبات آلاینده پساب مزارع پرورش قزلآلا که تأثیرات مخرب بر بومسازگان رودخانه دارد، میتوان به مواد مغذی (به ویژه ازت و فسفر)، مواد جامد معلق، عوامل بیماریزا و باقیماندههای شیمیایی اشاره نمود (5). میزان تولید ماهی و مدیریت اعمال شده در یک کارگاه، دبی آب و ظرفیت خود پالایی بدنه آبی دریافت کننده پساب از عوامل مهم در تعیین مقدار بار آلودگی پساب و میزان تأثیر آن بر کیفیت آب هستند (2). افزایش تولید ماهی منجر به مصرف بیشتر غذا و مواد شیمیایی شده (مواد ضدعفونی کننده، دارو و نمک)، در نتیجه مواد دفعی افزایش مییابد. البته با توجه به گونه، سن و اندازه ماهی و تراکم ماهیها در استخر، میزان مواد آلاینده تولید شده و تأثیر آن بر اکوسیستمهای نهرها متفاوت میباشد (4). میزان جذب مواد مغذی در محیط به عمق آب، توپوگرافی منطقه و شدت جریان بستگی دارد (5). پساب مزارع پرورشماهی قزلآلا به طور عمده شامل سه دسته مواد آلاینده میباشد: دسته اول، مواد جامد معلق (بقایای غذا و مدفوع ماهی)؛ دسته دوم، مواد محلولی که توسط ماهی به محیط آزاد میشود که بیشتر شامل کربن آلی و ترکیبات ازته محلول (آمونیوم و اوره) است و دسته سوم، مواد شیمیایی باقیمانده از درمانهای دارویی، قارچکش و انواع آنتیبیوتیکهاست. دو دسته اول باعث اختلالات شیمیایی آب، ناشی از فرآیندهای تجزیه مواد میگردند که مهمترین آنها، تغییرات pH و نوسانات شدید اکسیژن محلول میشوند (4). مزارع پرورش ماهیان، این مزارع مواد زاید خود را بدون هیچگونه فرآیند بهبود و تصفیه وارد اکوسیستمهای آبی میکنند. با توجه به اینکه به ازای هر تن تولید ماهی، 300-150 کیلوگرم مواد غذایی مصرف نشده و 300-250 کیلوگرم مدفوع به آب وارد میگردد. تخلیه پسابها و مواد مغذی از طریق سیستمهای آبزیپروری و مراکز پرورشماهی به محیط زیست باعث میشود تا تأثیر منفی بر روی کیفیت آب گذارده شود (4). پساب خروجی از سیستمهای آبزیپروری ممکن است باعث تغییراتی در اکوسیستمهای دریافت کننده پساب شود. البته سهم آثار زیست محیطی آبزیپروری در جهان در مقایسه با دیگر فعالیتهای بشر مانند کشاورزی، صنعت، مسکنسازی و غیره اندک است (2). پساب آبزیپروری با افزایش غلظت مواد جامد معلق و مواد آلی محلول، کاهش سطح اکسیژن محلول در آب و ایجاد حالت بیهوازی، افزایش غلظت نیترات و فسفات، افزایش غلظت مواد سمی مانند آمونیاک، معمولاً کاهش غنای گونهای و تنوع جوامع زیستی و افزایش فراوانی و غالبیت موجودات مقاوم به آلودگی و تغییر ساختار جامعه زیستی را به دنبال دارد. افزایش مواد آلی در نتیجه کاهش شدید اکسیژن بستر، آثار منفی بر ساختار ماکروبنتوزها دارد (2). آلایندههای موجود در پساب در دراز مدت باعث کاهش کیفیت آب و محیط زیست بستر در محلهای خروجی پساب و رودخانه میشود (2). اگر کارگاههای تأسیس شده در فواصل بسیار کوتاه پساب خروجی را بدون هرگونه سیستم تصفیه به رودخانه رها سازند، این امر میتواند به افت شدید کیفیت آب منجر گردد (5). میررسولی و همکاران (1392) گزارش دادند که مزارع پرورشماهی تأثیر معنیداری روی غلظت مقادیر نیترات، نیتریت، فسفات و EC داشت که در ایستگاههای پاییندست این تأثیر بیشتر بود و غلظت فسفات و نیترات از حد استاندارد بالاتر بود، اما تغییرات در غلظت پارامترهای pH و اکسیژن محلول در طول مدت بررسی معنیدار نبود (4). کاهش کیفیت آب ایستگاههای پاییندست رودخانه را میتوان به ورود پسابهای صنعتی و شهری و همچنین تخلیه موردی فاضلابهای خانگی در آن بخش از رودخانه مربوط دانست (2). تخلیه فاضلابهای خانگی، صنعتی، فضولات حیوانی، زبالههای شهری و روستایی، آلودگیهای ناشی از فعالیتهای کشاورزی از دلایل عمده کاهش کیفیت آب رودخانه در ایستگاههای پاییندست نسبت به ایستگاههای بالادست به شمار میآیند (1). سرخوش و همکاران (1396) گزارش کردند که در خروجی پساب مزرعه پرورشماهی میزان فاکتورهای سولفات، فسفات، نیتریت، نیترات، سختی کل، دما و pH افزایش و میزان اکسیژن کاهش یافت. همچنین ایستگاهی که بلافاصله بعد از مزرعه قرار دارد، آلودگی بیشتری نسبت به ایستگاههای قبلی داشته و با افزایش فاصله از مزرعه، رودخانه دارای روند خودپالایی شده و درجه آلودگی آب کاهش مییابد و در نهایت در طبقه با کیفیت بالاتر قرار میگیرند (1). سبحان اردکانی و همکاران (1393) گزارش دادند که بین میانگین غلظت پارامترهای نیتریت و COD در ایستگاهها اختلاف معنیدار وجود دارد. همچنین کمینه و بیشینه میانگین غلظت نیتریت به ترتیب با 001/0 ±004/0 و 01/0 ±049/0 میلیگرم در لیتر و کمینه و بیشینه میانگین غلظت COD به ترتیب با 20/1 ±00/8 و 33/5 ±67/27 میلیگرم در لیتر میباشد. نتایج مقایسه غلظت پارامترهای کیفی آب بین ماههای مختلف نمونهبرداری نیز بیانگر وجود اختلافی معنیدار بین میانگین غلظت همه پارامترهای مورد ارزیابی بود. ایشان به صورت کلی اشاره کردند که رودخانه مورد مطالعه در حال حاضر توان خودپالایی آلایندهها را دارد، ولی با افزایش تعداد کارگاههای تکثیر و پرورش ماهی و همچنین عدم نظارت بر منابع آلاینده ورودی، در آیندهای نزدیک با معضلات جدی به ویژه بروز پدیده تغذیهگرایی مواجه خواهد شد (5). واردی و همکاران (1384) با بررسی چند رودخانه در مازندران مقدار درجه حرارت آب رودخانهها را بین 18 درجه سانتیگراد (ماه فروردین) تا 32 درجه سانتیگراد (ماه مرداد) که افزایش دمای آب در این زمان با کاهش اکسیژن محلول رودخانهها همراه بوده است، اکسیژن محلول را بین 4/3 (خرداد ماه) و 5/13 میلیگرم بر لیتر (تیر ماه)، میانگین اکسیژن مورد نیاز زیستی[9] را 28/3 میلیگرم بر لیتر، اسیدیته[10] را به رغم کاهش آب و افزایش غلظت آلایندهها بین 93/8 (ماه خرداد) و 61/7 (ماه مرداد) گزارش کردند (3). رودخانه قزلاوزن یکی از حوضههای آبریز مهم ایران است که از لحاظ اقتصادی و اجتماعی تأثیرات قابل توجهی بر استانهای همجوار با آن دارد. بر اساس مطالعات طرح جامع آب کشور، پهنه سرزمین به سیوهفت حوزه آبریز اصلی تقسیم شده است. حوزه آبریز قزلاوزن بخش بزرگی از یکی از حوزههای اصلی کشور، یعنی حوزه سفیدرود – مرداب - طالش میباشد. این حوضه آبریز یکی از هفت حوضه اصلی آبی ایران بوده که به دریای خزر میریزد. حوضه آبریز قزلاوزن در عرض جغرافیایی ״21 ׳53 ˚34 تا ״2 ׳56 ˚37 شمالی و طول جغرافیایی ״43 ׳27 ˚46 تا ״43 ׳19 ˚49 شرقی قرار دارد. از لحاظ تقسیمات کشوری تابع استانهای کردستان، زنجان، آذربایجانشرقی و بخشهایی از استانهای همدان، قزوین و اردبیل و مناطق کوچکی از استانهای آذربایجانغربی و گیلان را نیز شامل میشود و زهکشی آبهای سطحی این منطقه نسبتاً پهناور را انجام میدهد. شهرهای زنجان، میانه، طارم، منجیل، خلخـال، هشـترود، مـاهنشـان، ایجرود، خدابنده، بیجـار و دیواندره از شهرهای مهم واقع در این حوضه به حساب میآیند. طول رودخانه قزلاوزن از سرچشمه تا محل تلاقی با شاهرود حدود 660 کیلومتر بوده و از سرشاخههای مختلف و متفاوتی از جمله قرانقوچای، آیدوغموش، شهرچای، قمچقای، آجیچای، خلخالچای، تالوار، شورچای، آرپاچای، زنجانچای، انگورانچای، خوئین، سجاسرود و غیره تشکیل یافته است. این رودخانه یکی از دو شاخه مهم سفیدرود بوده که به سد منجیل ریخته و با شاهرود به هم میپیوندند و رودخانه سفیدرود را تشکیل میدهند. مساحت حوضه آبریـز سفیدرود حـدود 67000 کیلومترمربـع بوده که شامل حوزه آبریز قزلاوزن با مساحت حدود 60000 کیلومتر مربع (وسعت حوضه آبریز آن در گیلوان تقریباً 51450 کیلومتر مربع برآورد گردیده است) و حوزه شاهرود با مساحت حدود 7000 کیلومتر مربع است که 81 درصد مساحت حوزه اصلی خود و 3 درصد سطح کشور را می پوشاند (6). ماهی قزلآلا به عنوان گونه اصلی ماهی سردآبی قابل پرورش در کشور ما بوده که محیطهای مختلفی شامل استخر بتونی، استخر خاکی، قفس و انواع روشهای متراکم، نیمهمتراکم و معمول پرورش مییابند (7). رودخانههایی که در حوضه جنوبی دریای خزر واقع شدهاند به عنوان محلهای تخمریزی ماهیان نقش مهمی در بقا گونههای مختلف آنها دارند (3). پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر مزارع پرورشماهی در طول رودخانه قزلاوزن بر کیفیت آب رودخانه انجام گرفته است.
روش بررسی شناسایی مناطق و مزارع پرورشماهی بر اساس پیمایش میدانی در طول رودخانه قزلاوزن از سرچشمه (کوههای چهل چشمه شهرستان دیواندره) تا سد منجیل انجام گرفت. در طول رودخانه قزلاوزن از سرچشمه آن اقدام به نمونهبرداری از استخرهای پرورشماهی شد. تعداد 5 نمونه در حدود فاصله 500 متری قبل از استخرها (کنترل) که تحت تأثیر فعالیتهای پرورشماهی قرار نداشت و تعداد 5 نمونه در حدود فاصله 150-100 متر بعد از استخرها که پساب مزارع پرورشماهی وارد رودخانه شدهاند، برداشت گردید. نمونهبرداری در فصل تابستان سال 1396 به صورت مرکب و تصادفی در هر ایستگاه با سه تکرار و در امتداد خطی فرضی عمود بر جریان آب و در شرایط جوی پایدار (هوای آفتابی و عدم وزش باد) صورت پذیرفت. همچنین حجم و میزان پساب خروجی از استخرهای پرورشماهی به رودخانه قزلاوزن نیز در انتخاب نمونهها مؤثر بود. برای این منظور از ظروف پلیاتیلنی تیره رنگ 500 میلیلیتری که چندین بار با آب رودخانه محل نمونهبرداری شستشو داده شده بودند و از عمق 10-0 سانتیمتری از سطح آب رودخانه انجام گردید. پارامترهای فیزیکوشیمیایی مانند دما، pH، هدایت الکتریکی[11] در محل نمونهبرداری، با کمک دستگاه قابل حمل دیجیتالی اندازهگیری شدند. برداشت و نگهداری و سنجش پارامترهای مورد نظر با استفاده و مطابق با دستورالعملهای موجود در کتاب استاندارد متد[12] صورت پذیرفته است (8). بررسی آماری دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS 16 و با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه One-Way-ANOVA مورد بررسی آماری قرار گرفت. از آزمون دانکن[13] برای سطح معنیدار بودن (سطح احتمال 95 درصد) پارامترهای اندازهگیری شده در ایستگاهها و تشخیص گروههای همگن استفاده شد.
یافتهها جدول 1 نمایی کلی از غلظت پارامترهای مورد آنالیز در این آزمایش را نشان میدهد. شایان ذکر میباشد ایستگاههایی که قبل از ورودی آب رودخانه به کانال مزارع پرورشماهی نمونهبرداری شدهاند (ایستگاههای شاهد)، عنوان ورودی (1 تا 5) به کار برده شده است و ایستگاههایی که بعد از مزارع پرورشماهی (ایستگاههای سنجش آلودگی و کیفیت آب) از عبارت خروجی (1 تا 5) استفاده شده است. همچنین خلاصه آماری هر یک از پارامترها در ایستگاههای ورودی به صورت حداقل، حداکثر و میانگین یک (1) و ایستگاههای خروجی به صورت حداقل، حداکثر و میانگین دو (2) به کار برده شده است.
جدول 1- خلاصه آماری وضعیت پارامترهای مورد آنالیز در ایستگاههای ورودی و خروجی مزارع پرورش ماهی Table 1. Statistical summary of the status of the analyzed parameters in the input and output stations of fish farms
حداقل، حداکثر و میانگین 1 مربوط به خلاصه آماری غلظت پارامترهای ایستگاههای ورودی و حداقل، حداکثر و میانگین 2 مربوط به خلاصه آماری ایستگاههای خروجی مزارع پرورشماهی میباشند. واحدهای EC (دسیزیمنس بر متر)، دما بر حسب درجه سانتیگراد، DO، COD، NO3 و PO4 بر حسب میلیگرم بر لیتر میباشد.
با توجه به جدول 1 غلظت حداقل و حداکثر اسیدیته در ایستگاههای ورودی به ترتیب عبارتند از 11/7 و 46/7 و میانگین آنها 24/7 میباشد. این در حالی است که غلظت حداقل و حداکثر آن در ایستگاههای خروجی 09/7 و 40/7 و میانگین آن 21/7 میباشد. حداقل مقدار هدایتالکتریکی در ایستگاههای ورودی 1876 دسیزیمنس بر متر و حداکثر مقدار آن 3245 دسیزیمنس بر متر و میانگین آن برابر 6/2250 دسیزیمنس بر متر میباشد. در ایستگاههای خروجی حداقل، حداکثر و میانگین آن به ترتیب برابر 1887، 3287 و 8/2282 دسیزیمنس بر متر میباشد. مقدار حداقل و حداکثر اکسیژن محلول[14] در ایستگاههای ورودی به ترتیب 75/6 و 41/8 میلیگرم بر لیتر و در ایستگاههای خروجی برابر 12/6 و 52/7 میلیگرم بر لیتر میباشد. میانگین آن در ایستگاههای ورودی و خروجی به ترتیب برابر 41/7 و 94/6 میلیگرم بر لیتر میباشد. مقادیر حداقل، حداکثر و میانگین اکسیژن مورد نیاز شیمیایی[15] در ایستگاههای ورودی به ترتیب برابر 29/21، 14/28 و 94/24 میلیگرم بر لیتر و در ایستگاههای خروجی به ترتیب برابر 45/28، 15/32 و 63/29 میلیگرم بر لیتر میباشد. مقادیر حداقل و حداکثر و میانگین دما در ایستگاههای ورودی به ترتیب برابر 2/13، 6/16 و 8/14 درجه سانتیگراد و در ایستگاههای خروجی برابر 9/13، 1/17 و 5/15 درجه سانتیگراد میباشد. مقادیر حداقل و حداکثر و میانگین نیترات[16] در ایستگاههای ورودی به ترتیب برابر 5/1، 7/5 و 1/4 میلیگرم بر لیتر و در ایستگاههای خروجی برابر 9/1، 6/7 و 9/5 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد. مقادیر حداقل و حداکثر فسفات[17] در ایستگاههای ورودی به ترتیب برابر 8/0، 5/1 میلیگرم بر لیتر و میانگین آن 1/1 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد. در ایستگاههای خروجی مقادیر این پارامتر به ترتیب 11/0، 5/2 و 84/1 میلیگرم بر لیتر میباشد.
بحث و نتیجهگیری بر اساس مطالعات انجام شده نرخ آلودگی پساب خروجی به عواملی مانند مقدار مواد تخلیه شده، مقیاس زمانی تخلیه مواد به طبیعت، ظرفیت جذب و توان تخلیه و ستون آب دریافتکننده در پاییندست بستگی دارد. مواد شیمیایی مورد استفاده جهت درمان عفونتهای انگلی و باکتریایی و ضدعفونی استخرها (مانند سولفات مس) از جمله موادی هستند که در پساب کارگاههای پرورشماهی وجود دارند (5). پساب مزارع پرورشماهی زمانی که بدون تصفیه وارد آب شود، تأثیر قابل توجهی بر کیفیت آب گذاشته و باعث تغییرات زیادی در پارامترهای کیفیت آب (از قبیل نیترات، فسفات و هدایتالکتریکی) میشود. با توجه به روند افزایش و توسعه مزارع پرورشماهی در حاشیه نهرها، باید پساب خروجی از این مزارع تصفیه گردد و برای کاهش تأثیرات منفی مزارع میتوان از طریق بهبود طراحی مزارع، تصفیه آب و استفاده از غذای کنسانتره به جای غذای دستی عمل نمود (4). با توجه به نتایج پژوهش حاضر ملاحظه شد که میانگین غلظت اسیدیته در ایستگاههای خروجی (21/7 = pH) کمتر از ایستگاههای ورودی (24/7 = pH) میباشد. اسیدیته آب به واسطه غلظت یون اسیدی یا بازی تأثیر مستقیم و از طریق انحلال مواد سمی در آب و یا تبدیل کیفی مواد مانند تبدیل آمونیوم به آمونیاک تأثیر غیرمستقیم بر بومسازگان آبی و موجودات آبزی دارد (5). میررسولی و همکاران (1392) بین ایستگاههای قبل و بعد از مزارع پرورشماهی اختلاف معنیداری در غلظت pH گزارش نکردند و حداکثر و حداقل میانگین غلظت pH 3/0 ± 7/8 و 2/0 ± 4/8 اندازهگیری شد (4). میانگین پارامتر هدایتالکتریکی در ایستگاههای ورودی برابر 6/2250 دسیزیمنس بر متر و در ایستگاههای خروجی برابر 8/2282 دسیزیمنس بر متر بهدست آمد که نشان میدهد غلظت آن در ایستگاههای خروجی نسبت به ایستگاههای ورودی بالاست. باقیمانده مواد غذایی و ضایعات ناشی از سوختوساز ماهی و در نتیجه افزایش بیرویه کود و غذا باعث میشود میزان املاح در خروجی کارگاههای پرورشماهی افزایش یابد (5). میزان افزایش غلظت هدایتالکتریکی با توجه به ورود مواد آلی موجود در پساب مزارع پرورشماهی در پاییندست مزارع به علت تناژ بالای تولید و افزایش نرخ تغذیه و مواد آلی خروجی میتواند تا حدودی افزایش یابد (4). در پژوهشی با بررسی اثرات پساب مزارع پرورشماهی قزلآلای رنگینکمان بر روی پارامترهای کیفی آب، افزایش معنیداری در میانگین غلظت هدایتالکتریکی در ایستگاههای بعد از مزارع پرورشماهی گزارش شده است که تأثیر آن معنیداری بوده و مقادیر حداکثر میزان EC 9/0 ± 6/2 میلیموس بر سانتیمتر و حداقل آن 02/0 ± 3/0 میلیموس بر سانتیمتر بود (4). میانگین پارامتر اکسیژن محلول در ایستگاههای خروجی (94/6 میلیگرم بر لیتر) نسبت به ایستگاههای ورودی (41/7 میلیگرم بر لیتر) کمتر بهدست آمد. میررسولی و همکاران (1392) غلظت اکسیژن محلول در ایستگاههای مطالعاتی را دارای نوسان گزارش کردند، به طوریکه حداقل و حداکثر میانگین آن 2/0 ± 5/8 میلیگرم در لیتر و 13/0 ± 5/8 میلیگرم در لیتر بوده است که در پاییندست مزارع پرورشماهی، غلظت اکسیژن محلول کاهش یافته ولی هیچ اختلاف معنیداری بین دستگاهها مشاهده نشد (4). سرخوش و همکاران (1396) در رودخانه هراز غلظت نسبتاً بالای اکسیژن در همه نقاط و حتی در پاییندست مزارع پرورشماهی را به علت اینکه رودخانه دارای یک بستر سنگلاخی با شیب بالاست و هوادهی به صورت مکانیکی انجام میشود، نسبت داد. البته کاهش اکسیژن به دلیل وجود مزارع پرورشماهی و تفرجگاه در بالادست منطقه مورد مطالعه اتفاق میافتد ولی موازنه اکسیژن به دلیل هوادهی به وسیله نیروی گرانشی منطقه، این کاهش را تقریباً جبران مینماید (1). غلظت اکسیژن محلول در خروجی کارگاههای پرورشماهی به دلیل فعالیت متابولیسمی ماهی بیشتر از ورودی کارگاهها است (5). افزایش تولید، با کاهش غلظت اکسیژن محلول در آب، افزایش مقادیر ازت، فسفر، مواد معلق، پساب و رسوب کف استخر ارتباط مستقیم دارد (5). در صورتیکه میزان اکسیژن محلول کاهش یابد غلظت نیتریت افزایش مییابد زیرا در فرایند دنیتریفیکاسیون باکتریهای احیاکننده عمل احیا ازت معدنی اکسیژندار در آبهای بیهوازی و رسوبات را انجام داده و غلظت نیتریت را بالا میبرند (3). میانگین پارامتر اکسیژن مورد نیاز شیمیایی در ایستگاههای ورودی برابر 94/24 میلیگرم بر لیتر و در ایستگاههای خروجی برابر 63/29 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد که نشاندهنده افزایش این پارامتر بعد از مزارع پرورشماهی است. سبحانیاردکانی و همکاران (1393) در رودخانه کبکیان مقدار بیشینه و کمینه میانگین غلظت COD را به ترتیب 67/27 و 0/8 میلیگرم در لیتر گزارش کردند (5). افزایش در مقدار پارامترهای مورد بررسی در ماههای گرم احتمالاً به علت افزایش دما و کاهش دبی رودخانه است، که افزایش غلظت آلایندهها و مواد مغذی به ویژه مواد ازته ناشی از مزارع ماهی را به واسطه افزایش نرخ تغذیه ماهیان باعث میشود. در تمام کارگاههای مورد بررسی، ماهیهای پرورشی در شهریور ماه به حداکثر نرخ رشد خود رسیده و آماده فروش میباشند. بنابراین علاوه بر عوامل ذکر شده، افزایش فعالیتهای سوختوساز و تراکم آبزیان در این ماه میتواند باعث افزایش در مقدار این پارامترها گردد (5). درجه حرارت آب به عوامل متعددی وابسته است که از جمله آنها میتوان به زمان نمونهبرداری در طول روز و فصل نمونهبرداری اشاره کرد. تغییرات دمای آب در ایستگاههای مطالعاتی علاوه بر موارد یاد شده بالا از دمای هوا و ارتفاع ایستگاه نیز پیروی میکند. همچنین در ایستگاههایی که تحت تأثیر پساب استخرهای پرورشماهی قرار دارند، میزان دما به دلیل حضور ماهی در استخرها و واکنشهای گرمازا در اثر تجزیه مواد آلی افزایش مییابد (5). میانگین این پارامتر در ایستگاههای ورودی برابر 8/14 درجه سانتیگراد و در ایستگاههای خروجی برابر 5/15 درجه سانتیگراد بهدست آمد که نشان از افزایش نسبی این پارامتر در ایستگاههای خروجی مزارع پرورشماهی دارد. دمای آب به طور قابل توجهی در فرایند فیزیولوژیک از قبیل میزان تنفس، بازده تغذیه و جذب مواد غذایی، رشد، رفتار و تولیدمثل مؤثر است. افزایش ده درجه سانتیگراد عموماً باعث دو یا سه برابر شدن واکنشهای شیمیایی و فیزیولوژیک میگردد. با افزایش دمای آب، نیاز ماهیان به اکسیژن محلول بیشتر میشود اما میزان اکسیژن محلول به سبب افزایش دما کاهش یافته ضمن آنکه جمعیت باکتریها در همان زمان افزایش مییابد. به واسطه کاهش جریان آب و کم عمق شدن رودخانه، دمای آب تحت تأثیر دمای محیط قرار میگیرد (3). مقادیر میانگین نیترات در ایستگاههای ورودی برابر 1/4 میلیگرم بر لیتر و در ایستگاههای خروجی برابر 9/5 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد که نشاندهنده افزایش این پارامتر در ایستگاههای خروجی میباشد. منبع عمده آلودگی نیتراتی در آبهای سطحی، استفاده از کودهای نیتروژنه و حیوانی برای حاصلخیز کردن خاکهاست (3). میررسولی و همکاران (1392) گزارش نمودند که پساب مزارع پرورشماهی تأثیر معنیداری بر روی غلظت نیترات دارد و مقدار حداکثر و حداقل میانگین غلظت آن را 2/1 ± 03/2 میلیگرم در لیتر و 2/1 ± 4/1 میلیگرم در لیتر اندازهگیری کردند (4). سمیت نیتراتها برای ماهیها خیلی کم است و حداکثر غلظت قابل قبول نیترات برای ماهی کپور حدود 80 میلیگرم بر لیتر در نظر گرفته شده است (3). مقادیر حداقل و حداکثر و میانگین فسفات در ایستگاههای ورودی مزارع پرورشماهی به ترتیب 8/0، 5/1 و 1/1 میلیگرم بر لیتر و در ایستگاههای خروجی به ترتیب 11/0، 5/2 و 84/1 میلیگرم بر لیتر میباشد. در مطالعه میررسولی و همکاران (1392) پرورشماهی تأثیر معنیداری بر روی مقادیر فسفات داشته است که غلظت آن به طور چشمگیری در پاییندست مزارع افزایش یافته است که حداکثر میزان فسفات را 16/0 ± 30/0 میلیگرم در لیتر و حداقل آن را 15/0 ±19/0 گزارش کردند (4). به نظر میرسد که ظرفیت منبع آبی دریافتکننده پساب یکی از عوامل مهم در تعیین میزان تأثیر پساب بر کیفیت آب است که در زمان احداث مزارع و تعیین حجم تولید باید به آن توجه داشت (2). حاتمی و همکاران (1390) با بررسی اثر پساب مزارع پرورش ماهی بر جوامع ماکروبنتوز رودخانه زاینده رود با استفاده از شاخص BMWP، روند بهبود این شاخص را در فاصله یک کیلومتری از محل خروجی این مزارع گزارش نمودند و دلیل آن را متأثر از دبی بالای رودخانه و ظرفیت بالای خود پالایی رودخانه دانستند که منجر به رقیقسازی پساب و از بین رفتن اثر نامطلوب آن شده است (2). سرعت زیاد آب و بستر سنگلاخی رودخانه امکان و فرصت خودپالایی را فراهم مینماید (5). جدول 2 ارتباط همبستگی بین پارامترهای مورد آنالیز را در منطقه مطالعاتی نشان میدهد. با توجه به آن اسیدیته خروجی از مزارع پرورشماهی (pH2) با اسدیته ورودی (pH1)؛ EC2 با EC1؛ pH1 با PO42؛ pH2 با PO42؛ DO1 با DO2؛ دما 1 با دما 2؛ اختلاف معنیدار و مثبت در حد یک درصد نسبت به همدیگر از خود نشان دادند. پارامتر EC1 با COD1؛ EC2 با COD1 و COD1 با COD2 ارتباط معنیدار و مثبت در حد 5 درصد نسبت به همدیگر از خود نشان دادند. از طرف دیگر DO1 با NO31 و NO32؛ DO2 با NO32 اختلاف معنیدار و منفی به ترتیب در حد 5 درصد و 1 درصد از خود نشان دادند.
جدول 2- ارتباط همبستگی (اسپیرمن) بین پارامترهای مورد آنالیز (با توجه به حجم بالای جدول و محدودیت تعداد صفحات مقاله، لذا فقط پارامترهایی که نسبت به هم اختلاف معنی دار نشان دادند، آورده شده است) Table 2. Correlation relationship (Spearman) between the analyzed parameters
در تجزیه و تحلیل خوشهای، هدف دست یافتن به ملاکی برای طبقهبندی هر چه مناسبتر متغیرهـا و یا نمونهها بر اساس تشابه هر چه بیشتر درون گروهی و اختلاف هر چه بیشتر بـین گروهـی اسـت. معمـولاً نتیجه حاصل از محاسبات تحلیل خوشهای را به صورت یک نمـودار سلسـله مراتبـی بـه نـام دنـدروگرام[18] نمایش میدهند. برای انجام تجزیه و تحلیل خوشهای از نمره استاندارد[19] دادهها استفاده شد. زیرا تغییرات بزرگ در یک متغیر ممکن است به اندازه تغییرات کوچـک مقیـاس متغیر دیگر مهـم باشـد و همچنین نمیتوان فاصله دادههایی با واحدهای مختلف را سنجید. در این مطالعه از روش الگـوریتم وارد[20] و فواصل اقلیدوسی[21] برای محاسبه تشـابهات بـین متغیرهـا، در تحلیـل خوشـهای و رسـم دندروگرام استفاده شد (9). نتایج حاصل در شکل 1 قابل مشاهده میباشد. با توجه به شکل، دو خوشه اصلی و بزرگ قرار دارد که در خوشه اول هدایتالکتریکی ورودی (EC1) به همراه هدایتالکتریکی خروجی (EC2) و فسفات خروجی (PO4) در یک سطح و گروه قرار دارند. در مرتبه بعدی دمای ورودی (Temp1) و دمای خروجی (Temp2) قرار گرفته و در مرتبه بعدی اکسیژن محلول ورودی (DO1) و اکسیژن محلول خروجی (DO2) قرار دارد. در خوشه بعدی اسیدیته ورودی (pH1) و اسیدتیه خروجی (pH2) و فسفات خروجی (PO42) به همراه نیترات ورودی (NO31) و خروجی (NO32) و اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی ورودی (COD1) و خروجی (COD2) قرار گرفتهاند. با توجه به شرایط محیطی و ویژگیهای هر یک از پارامترهای مورد آزمایش میتوان چنین نتیجهگیری کرد که خوشه اول شامل پارامترهای با خصوصیات فیزیکی بوده و خوشه دوم پارامترهایی با ویژگی شیمیایی هستند.
شکل 1- دندوگرام حاصل از تحلیل خوشهای پارامترهای مورد آزمایش Figure 1. Dendrogram from Cluster analysis of tested parameters
References
[1] - دانشجوی دکتری، گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران. *(مسوول مکاتبات) 2- دانشیار، گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران 3- استاد، گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران 4- استادیار، گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران 1- PhD student, Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran. *(Corresponding Author) 2- Associate Professor, Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran. 3- Professor Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran. 4- Assistant Professor Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran. [14]- DO [15]- COD | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 76 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 26 |