تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 2,203 |
تعداد مقالات | 20,199 |
تعداد مشاهده مقاله | 24,087,723 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 22,052,161 |
راهکارهای مقابله با تنش شوری و اکسیداتیو در گیاهان زراعی | ||
پایداری، توسعه و محیط زیست | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 22 مهر 1402 | ||
نوع مقاله: مقاله مروری | ||
نویسندگان | ||
اسماعیل قلی نژاد ![]() | ||
1دانشیار گروه علمی علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
2استاد، گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه. ارومیه | ||
3استادیار گروه علمی علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه و هدف: یک چالش بزرگ در کشاورزی جهان تولید محصولات غذایی بیشتر برای 3/2 میلیارد نفر دیگر تا سال 2050 در سراسر جهان است. شوری تنش عمدهای است که عرضه محصولات غذایی را محدود میکند. مساحت کل زمینها حدود 2/13 میلیارد هکتار است که 7 میلیارد هکتار از آن قابـل کشت و 5/1 میلیارد هکتار زیر کشت است و حدود 23 درصد از زمینهای زیر کشت در سراسر جهان (حدود 345 میلیون هکتار) تحت تأثیر تنش شوری قرار دارد و روز به روز بر میزان آن افزوده میشود. گیاهان را میتوان به دو نوع هالوفیتها و گلیکوفیتها طبقهبندی کرد و اکثر گونههای زراعی عمده به این دسته دوم تعلق دارند. مقاله حاضر با هدف بررسی پژوهشهای علمی مرتبط با اثرات، روشهای پژوهش، صفات مهم قابل اندازهگیری، مدیریت و کنترل تنش شوری و اکسیداتیو در گیاهان زراعی میباشد. روش بررسی: مقاله حاضر یک مقاله مروری میباشد که با جستجو در مقالههای مرتبط در سایتهای معتبر (Google scholar, Web of Science, PubMed, Scopus, sid) بدست آمده است و با هدف بررسی اثرات، مکانیسمهای تحمل، روشهای پژوهش، صفات مهم قابل اندازهگیری، مدیریت و کنترل تنش شوری در گیاهان زراعی ارائه میشود. یافتهها: شوری روی خصوصیات مختلف گیاهان مانند صفات فیزیولوژیک، متابولیک، رشد و نمو، جوانهزنی، کمیت و کیفیت گیاه تاثیرات نامطلوبی دارد. مهمترین صدمات ناشی از تنش شوری شامل برهم خوردن توازن یونی ناشی از کاهش جذب یونهای ضـروری، انباشتگی یونهای مضر و کم آبی ناشی از کاهش جذب آب میباشد که باعث کاهش سنتز پروتئین، تعرق، انتقال یـون و در نهایـت کـاهش عملکرد نهایی میشود. از مکانیسمهای تحمل به تنش شوری میتوان به هوموستازی یونی، انباشت املاح سازگار و حفاظت اسمزی، تنظیم آنتی اکسیدانی، پلی آمینها، اکسید نیتریک و تنظیم هورمونی تحمل به شوری اشاره کرد. در شرایط تنش گونههای فعال اکسیژن مانند رادیکلهای سوپرکسیداز اکسیژن منفرد رادیکال هیدروکسی تولید میشود که باعث صدمه به ساختار سلولی، پروتئینها، غشاء سلولی، کربوهیدراتها، اسیدهای نوکلوئیک و در نهایت مرگ سلول میشود. بحث و نتیجهگیری: آنتی اکسیدانهای آنزیمی یا غیر آنزیمی نقش بسیار مهمی در حفاظت گیاهان در مقابله با آسیبهای اکسیداتیو دارند. سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز، پروکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، گلوتاتیون ردوکتاز از آنتیاکسیدانهای آنزیمی و اسید اسکوریک، گلوتاتیون، کاروتنوئیدها و توکوفرولها از آنتی اکسیدانهای غیرآنزیمی محسوب میشوند که میتواند صدمات ناشی از گونههای فعال اکسیژن را کاهش دهند. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتی اکسیدان؛ اکسیداتیو؛ شوری؛ شورزی؛ گلیکولیت | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 53 |