تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 2,232 |
تعداد مقالات | 20,476 |
تعداد مشاهده مقاله | 25,274,694 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 22,928,441 |
بررسی کیفیت آب زیرزمینی شهر تهران با استفاده از شاخص کیفی سازمان بهداشت جهانی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
انسان و محیط زیست | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 1، دوره 11، شماره 3(26-پیاپی 37)، مهر 1392، صفحه 1-12 اصل مقاله (1.15 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تورج نصرآبادی1؛ پویان عباسی مائده 2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1استادیار دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشجوی دکتری مهندسی عمران خاک و پی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه خوارزمی* (مسئول مکاتبات) . | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
جهت مشخص نمودن معدل شاخص کیفی آب زیر زمینی شهر تهران در دو سال 1390 و 1391، تعداد 71 حلقه چاه در شهر تهران انتخاب گردید. با توجه به نتایج آزمایشات، عدد شاخص کیفیت آب زیرزمینی با روش سازمان بهداشت جهانی تعیین شد. مقایسه نتایج عدد شاخص در دو سال نشان داد که میزان کیفیت در سال 1391 کمتر از سال 1390 بود. همچنین مشخص گردید نقاط شرقی و جنوبی تر شهر تهران دارای مقدار عدد شاخص بالاتری میباشند که بیانگر کیفیت پایین آب جهت مصرف شرب خواهد بود. از طرفی مقادیر کمی شاخص نشان داد طی دو سال متوالی، بیشترین نقاط طبقهبندی شده در بازه خوب، مربوط به مناطق شمالی و بیشترین نقاط طبقهبندی شده در بازه ضعیف، مربوط به مناطق جنوبی است. بررسی میزان نیترات آب زیرزمینی منطقه مورد مطالعه نیز موید وزن بالای این پارامتر در تعیین کیفیت آب منطقه میباشد. در مجموع میتوان اظهار داشت برداشتهای بی رویه از چاههای آب و خشکسالی، همچنین ورود آلایندههای غیر زمین ساخت مانند سولفات و نیترات به سفره های آب زیرزمینی موجب افزایش میزان غلظت آلاینده ها و به تبع آن تاثیرات منفی بر کیفیت آب زیرزمینی شده است. ضمن آنکه روند رو به رشد کاهش کیفیت آب شرب ممکن است در سالهای آتی با آهنگ بیشتری رشد کرده و آسیبهای جدی تری به منابع آب زیر زمینی این کلانشهر وارد نماید. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شاخص کیفیت؛ نیترات؛ خشکسالی؛ آلاینده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فصلنامه انسان و محیط زیست، شماره 26، پاییز 92
بررسی کیفیت آب زیرزمینی شهر تهران با استفاده از شاخص کیفی سازمان بهداشت جهانی
تورج نصرآبادی[1] پویان عباسی مائده[2] P.abbasi84@gmail.comچکیدهجهت مشخص نمودن معدل شاخص کیفی آب زیر زمینی شهر تهران در دو سال 1390 و 1391، تعداد 71 حلقه چاه در شهر تهران انتخاب گردید. با توجه به نتایج آزمایشات، عدد شاخص کیفیت آب زیرزمینی با روش سازمان بهداشت جهانی تعیین شد. مقایسه نتایج عدد شاخص در دو سال نشان داد که میزان کیفیت در سال 1391 کمتر از سال 1390 بود. همچنین مشخص گردید نقاط شرقی و جنوبی تر شهر تهران دارای مقدار عدد شاخص بالاتری میباشند که بیانگر کیفیت پایین آب جهت مصرف شرب خواهد بود. از طرفی مقادیر کمی شاخص نشان داد طی دو سال متوالی، بیشترین نقاط طبقهبندی شده در بازه خوب، مربوط به مناطق شمالی و بیشترین نقاط طبقهبندی شده در بازه ضعیف، مربوط به مناطق جنوبی است. بررسی میزان نیترات آب زیرزمینی منطقه مورد مطالعه نیز موید وزن بالای این پارامتر در تعیین کیفیت آب منطقه میباشد. در مجموع میتوان اظهار داشت برداشتهای بی رویه از چاههای آب و خشکسالی، همچنین ورود آلایندههای غیر زمین ساخت مانند سولفات و نیترات به سفره های آب زیرزمینی موجب افزایش میزان غلظت آلاینده ها و به تبع آن تاثیرات منفی بر کیفیت آب زیرزمینی شده است. ضمن آنکه روند رو به رشد کاهش کیفیت آب شرب ممکن است در سالهای آتی با آهنگ بیشتری رشد کرده و آسیبهای جدی تری به منابع آب زیر زمینی این کلانشهر وارد نماید.
کلمات کلیدی: شاخص کیفیت، نیترات، خشکسالی، آلاینده.
مقدمه
با توجه به موقعیت کشور ایران که جزء کشورهای با کمبود منابع آب شیرین و نزولات جوی، استفاده از منابع آب زیر زمینی به جهت تامین آب شرب مورد توجه است. شهر تهران واقع در قسمت مرکزی کشور، دارای اهمیت خاصی از نظر اقتصادی و سیاسی بوده و بیشترین تراکم جمعیتی را دارا میباشد (1). منابع اصلی آب شرب این شهر از منابع زیرزمینی و رودخانههای عبور کننده از آن تامین میشود که از طریق چاههای عمیق و قنوات و سدها برداشت میگردد. توجه به برداشت بیرویه از این منابع از جنبههای محیط زیستی بسیار پر اهمیت میباشد. سالیانه تعداد زیادی از چاههای آب به صورت غیر مجاز حفر می شوند و برداشت آب زیرزمینی را به بیش از حد مجاز میرساند. در کنار این موضوع وارد شدن پسابهای صنعتی و کشاورزی به داخل آبهای زیرزمینی از طرق مختلف نیز بر کیفیت این آبها تاثیرگذار خواهد بود (2؛ 3؛4؛5). توجه به این موضوع که تصفیه آب کار بسیار حساس و از لحاظ اقتصادی پر هزینه می باشد، ما را بر این میدارد که به بررسی کیفیت این گونه منابع بپردازیم و این موضوع مورد توجه باشد که ایجاد برخی تغییرات در خواص شیمیایی و فیزیکی آب غیر قابل برگشت بوده و یا اصلاح آن بسیار پر هزینه می باشد (6؛ 8؛ 7؛ 9). لذا در این مقاله به بررسی کیفیت آب زیر زمینی شهر تهران جهت کاربری شرب با توجه به شاخص سازمان بهداشت جهانی پرداخته شده است. در رابطه با مشخص نمودن معدل شاخص آب زیرزمینی تحقیقاتی در رابطه با شهر توکمار هند انجام شده است و معدل شاخص آب زیر زمینی آن شهر با روش سازمان بهداشت جهانی معلوم گردیده است (10؛ 11؛ 12). همچنین جهت مشخص کردن شاخص آب زیر زمینی شمال نیجریه مشخص گردید آب زیر زمینی منطقه دارای غلظتهای بیشتری از شوری در فصل کم آب نسبت به فصول پر آب میباشد (9). مطالعات محلی و موردی نیز در رابطه با بررسی کیفیت آب زیر زمینی در کشور غنا (13) و آمریکای شمالی نیز (14) صورت گرفته است و نتایج مشابهی حاصل شده است. منطقه مورد مطالعه منطقه مورد مطالعه آبخوان دشت تهران با موقعیت جغرافیایی "6 ' 28 35 تا "42 ' 49 35 عرض شمالی و "37 ' 6 51 تا "13 '33 51 طول شرقی میباشد. این دشت از شمال به دامنه جنوبی رشته کوه البرز از جنوب به کوههای آراد و فشاپویه از شرق به ارتفاعات قوچک و بی بی شهر بانو و در ادامه مسدود به رودخانه شور تا محمود آباد خرابه و از غرب به محدوده غربی دشت کرج یعنی از وردآورد به شهریار و در امتداد جاده شهریار به رباط کریم میباشد. مساحت دشت بالغ بر 2250 کیلومتر مربع می باشد و حداکثر ارتفاع آن در قله توچال به 3933 متر میرسد. تراکم منابع آبهای زیرزمینی و نوع بهرهبرداری از نقاط مختلف متفاوت می باشد بهطوری که بیشترین درصد تراکم چاههای نیمه عمیق در منطقه شمیرانات و چاههای عمیق در غرب و جنوب غرب تهران می باشد. بر اساس آخرین آمار موجود عمق آبهای زیر زمینی دشت 135 متر میباشد که به سمت قسمتهای شرق و جنوب شرق کاهش مییابد(1). روند تغییرات کاهش عمق از سمت شمال به جنوب میباشد ولی در بخش میانی یک بالا آمدگی سطح آب مشاهده میگردد.
شکل 1 - موقعیت محدوده مطالعاتی در دشت تهران
جهت انجام آزمایشات فیزیکی و شیمیایی تعداد 71 حلقه چاه در کل سطح شهر تهران جهت نمونه گیری انتخاب شده و در دو سال 1389 و 1390 آزمایشات مربوط بر روی نمونه ها انجام گردیده است. روش بررسی نحوه اندازه گیری پارامترهای مختلف و روش کار در 71 حلقه چاه در سراسر شهر تهران با موقعیت مشخص شده، در دو سال 1389 و 1390 ،پارامترهایی نظیر درجه حرارت، اسیدیته (pH) ، هدایت الکتریکی(EC) و اکسیژن محلول(DO) در محل نمونه برداری توسط دستگاه های قابل حمل مورد ارزیـابی قرار گرفته و سایر پارامترها در آزمایشـگاه آنالیز شده است. اندازه گیری نیترات، نتیریت، سولفات و فلوئور با استفاده از دستگاه هک انجام شده که به ترتیب از روشهای شماره 8039، 8507، 8051 و 8029 استفاده شده است.کلیه کاتیون ها توسط روش 3005 - EPA با دستگاه پلاسمای جفت شونده القایی اندازه گیری شد. جهت اندازه گیری آنیونهای کربنـات و بی کربنـات از روش اسـتاندارد با شمـاره 4500 استفاده شده و اندازه گیری آنیون کلرید به روش آرگنتومتریک (اسـتاندارد مـتد با شمـاره2330 ) صورت گرفت (15؛ 16؛ 17). شاخص کیفیت سازمان بهداشت جهانی (WHO) این شاخص توسط سازمان بهداشت جهانی در سال 1993 تدوین شده است. جهت محاسبه این شاخص حداقل سه پارامترکیفی مورد نیاز می باشند و بر اساس وزن دهی که توسط ابداع کنندگان برای هر پارامتر در نظر گرفته شده و با توجه به استاندارد آب شرب که توسط سازمان بهداشت جهانی به وجود آمده، کیفیت شرب آب را بین اعداد صفر الی بی نهایت مشخص می نماید. هر چقدر عدد شاخص بیشتر باشد آب کیفیت کمتری جهت مصرف شرب خواهد داشت. این شاخص در سه مرحله محاسبه میگردد. در مرحله اول هر کدام از پارامترهای مورد بررسی باید با توجه به استاندارد شاخص و رده اهمیت وزن دار شوند. بیشترین مقدار این اوزان به پارامتر نیترات تعلق دارد، به دلیل محاسبه مصرف شرب این پارامتر دارای اهمیت ویژه می باشد و ضریب وزنی آن 5 خواهد بود.کمترین وزن نیز مربوط به پارامتر منیزیم با ضریب1 می باشد. جهت محاسبه اوزان از رابطه 1 استفاده میشود. رابطه (1) در رابطه فوق wi وزن استاندارد پارامتر خواهد بود. در قسمت دوم محاسبات، شاخص نسبت غلظت پارامتر ها نسبت به استاندارد WHO را مورد سنجش قرار خواهند داد. این مقایسه توسط رابطه 2 صورت می گیرد: شاخص کیفیت، باید برای هر پارامتر خاص مشخص شود. رابطه 3 جهت محاسبه به کار می رود. رابطه (3) زیر شاخص هر پارامتر بوده و qі درجه کیفیت هر پارامتر می باشد. در پایان با توجه به رابطه 4 مقدار WQI محاسبه خواهد شد. رابطه (4) با توجه به توضیحات فوق این شاخص برای سالهای 89 و 90 جهت ارزیابی آب زیر زمینی شهر محاسبه شد. در پایان با توجه به عدد نهایی محاسبه شده به عنوان شاخص WQI میزان کیفیت آب زیر زمینی جهت مصرف شرب مشخص گردید (11;12). جدول 2- پارامترهای مورد بررسی و وزن ها و استانداردهای سازمان بهداشت جهانی
یافته ها با توجه به محاسبه شاخص کیفی سازمان بهداشت جهانی طی دو سال 1389 و 1390 در شهر تهران، نتایج برای هر ایستگاه اندازه گیری در جدول 3 ارایه شد.
جدول 3- مقدار شاخص سازمان بهداشت جهانی در دو سال 1389 و 1390 برای سفره آب زیرزمینی شهر تهران
میزان اختلاف رفتار شاخص در دو سال 1389و1390 در محدوده مطالعاتی در شکل3 ارایه شده است. همانگونه که از شکل 3 استنباط میشود عددهای شاخص در هر دو سال با توجه به مختصات جغرافیایی نقاط نمونه گیری از شمال به جنوب در حال رشد می باشند و آهنگ رشد تا حد کمی در دو سال 1389 و 1390 متفاوت است. جهت وضوح بیشتر این مورد با رجوع به شکل 4 مشاهده می شود افزایش میزان شاخص در سال 1389 در نقاط جنوبی شدت بیشتری دارد.
شکل 3- تغییرات مقدار شاخص در دو سال 1389 و 1390 ایستگاه های مطالعاتی شهر تهران
بر اساس نتایج بدست آمده از جدول 3 با توجه به اساس طبقه بندی شاخص (جداول 5 و4) تفاوت چندانی در دوسال مورد مطالعه به چشم نمی خورد. میزان درصدهای اختصاص داده شده به هر رنج کیفی نیز در شکل های 5 و 6 مشخص شده است که بیشترین فراوانی بازه در هر دوسال طبقه خوب و پس از آن طبقه ضعیف می باشد.
جدول 4- نتایج طبقه بندی شده بر اساس شاخص بهداشت جهانی سال 1389و 1390
شکل 4- درصد فراوانی بازه های کیفیت آب زیر زمینی شهر تهران سال 89 ( سمت چپ) و سال 90 (سمت راست)
به جهت مشخص کردن رنج کیفی شاخص و پراکندگی مربوط به آن در سطح شهر با کمک نرم افزار Surfer نقشه های پراکندگی رسم گردید که برای سال 1389 شکل 6 و جهت سال 1390 شکل 8 ترسیم شده است. همچنین جهت درک بالاتر از میزان پراکندگی در سطح شهر شکل های سه بعدی 7و9 در دو سال 1389و1390 ترسیم شده اند و به صورت نوارهای رنگی میزان شاخص را در هر منطقه معلوم مینمایند. با توجه به اشکال و نقشه ها کاملا واضح است که عدد شاخص در هر دو سال در مناطق شمالی مقدار کمتری را دارا می باشد و دارای رنج کیفیت بهتری خواهد بود و در مناطق جنوبی عدد شاخص دارای رقم بیشتر و رنج کیفیت پایین تر می باشد. با بررسی دو جدول 5 و6 نیز مقادیر بیشینه و کمینه هر پارامتر در سال های مورد بررسی معلوم شده است. در این جداول مشخص می شود که بیشترین انحراف از معیار و پراکندگی مربوط به پارامتر های EC,TDS و TH می باشند که جزو تاثیر گذار بر روی میزان کیفیت خواهند بود.
شکل 6 - پراکندگی شاخص کیفی در سطح شهرسال 1390
شکل 7- نقشه سه بعدی مقدار عددی شاخص در سال 1390 در سفره آب زیر زمینی شهر تهران
جدول 6 - مقادیر بیشینه و کمینه و انحراف از معیار پارامتر های دخیل در شاخص جهت داده های برداشتی سال 90
شکل 8 -نمودار پراکندگی شاخص کیفی در سطح شهرسال 1389
شکل 9- نقشه سه بعدی شاخص در سال 1389
جدول 7 - مقادیر بیشینه و کمینه و انحراف از معیار پارامتر های دخیل در شاخص جهت داده های برداشتی سال 89
بحث و نتیجه گیری
بررسی نتایج بدست آمده از وضعیت کیفیت آب شهر تهران طی دو سال 89 و 90 نشان داد در دو سال مورد بررسی تفاوت چندانی در کیفیت آب زیر زمینی مشاهده نمیشود. همچنین با توجه به شیب هیدرولیکی زمین و حرکت آب های زیر زمینی به سمت جنوب، (1؛ 18) مشخص می شود که کلیه نقاط واقع در نوار جنوبی تهران دارای کیفیت پایین تری نسبت به نقاط شمالی می باشند. وجود کارخانجات و کاربری صنعتی همچنین توجه به شیب شمال به جنوب شهر تهران که می تواند رواناب ها را به سمت جنوب هدایت کند عاملی بر کیفیت پایین آب زیر زمینی بخش جنوبی شهر شده است. با بررسی نقشه های پراکندگی(شکل های 6،7،8،9) مشخص گردید علاوه بر افزایش مقدار عددی شاخص و کاهش کیفیت در مسیر شمال به جنوب شهر این مساله در مسیر شرق به غرب شهر نیز دیده میشود و میزان کیفیت در این مسیر نیز دچار کاهش شده است. در رده بندی کلی با توجه به اشکال 4 و 5 که درصد فراوانی هرطبقه از کیفیت آب را نشان می دهد بیشترین درصد ها مربوط به آب دارای کیفیت خوب و پس از آن کیفیت ضعیف می باشد. بررسی مقدار عددی شاخص کیفیت آب نشان داد بیشترین مقدار طبقه بندی شده در بازه خوب مربوط به مناطق شمالی و بیشترین مقدار طبقه بندی شده در بازه ضعیف مربوط به مناطق جنوبی میباشد. برداشت های بی رویه از چاه های آب و خشکسالی، همچنین ورود آلایندههای غیر زمین ساخت مانند سولفات و نیترات به سفره های آب زیر زمینی موجب افزایش میزان غلظت آلاینده ها و به تبع آن تاثیرات منفی بر کیفیت آب زیر زمینی شده است. همچنین با توجه به وزن بالا و سهم بسیار زیاد نیترات در تعیین طبقه شاخص، نحوه دفع فاضلابهای شهری و نیز روانابهای حاوی کودهای به کار برده شده در کاربری کشاورزی نقش عمده ای در افزایش میزان نیترات و همچنین پایین آوردن میزان کیفیت آب ایفا می نماید(20؛ 19). با توجه به کلیه عوامل گفته شده روند روبه رشد کاهش کیفیت ارتباط نزدیکی با افزایش میزان فاضلاب ها و رواناب ها و حتی رشد کشاورزی خواهد داشت و در آینده نزدیک با توجه به رشد کلیه عوامل صنعتی و کشاورزی و شهر نشینی گسترش تخریب کیفیت آب زیر زمینی دور از انتظار نخواهد بود.
منابع
[1]- استادیار دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران. 2- دانشجوی دکتری مهندسی عمران خاک و پی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه خوارزمی* (مسئول مکاتبات) .
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 6,370 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 7,018 |