تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 2,232 |
تعداد مقالات | 20,475 |
تعداد مشاهده مقاله | 25,226,519 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 22,857,733 |
بررسی اثر زمان برداشت بر میزان و ترکیبات تشکیل دهنده اسانس گیاه دارویی آویشن دنایی | ||
شناخت و کاربرد گیاهان دارویی | ||
مقاله 7، دوره 1، 3(پیاپی3 زمستان 1387)، دی 1387، صفحه 47-56 اصل مقاله (215.07 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
گلناز عماری* 1؛ اردلان علیزاده* 2؛ امید علیزاده* 2؛ مهدی زارع* 2 | ||
1مسئول مکاتبات | ||
2ندارد | ||
چکیده | ||
یکی از گونههای بومی آویشن در ایران Celak. Thymus daenensis است که در قسمتهای شمال، غرب، مرکز و برخی از قسمتهای جنوب کشور به صورت طبیعی در ارتفاعات میروید. یکی از تحولات درونی گیاه، آنتوژنی یا تغییراتی است که در ماده مؤثره گیاهان دارویی، بسته به مراحل مختلف رشد، پدید میآید. از آنجایی که عامل فوق میتواند در میزان عملکرد و متابولیتهای ثانویه تولید شده در گیاه، مؤثر باشد آزمایشی به منظور بررسی اثر زمان برداشت بر میزان و ترکیبات تشکیل دهنده اسانس در گیاه دارویی آویشن دنایی انجام شد. سرشاخههای آویشن دنایی در دو مرحله قبل از گلدهی و مرحله گلدهی از گیاهان کاشته، جمعآوری و خشک گردید (در دمای 30 درجه سانتیگراد به مدت 10 روز). اسانسگیری، به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر به مدت زمان 3 ساعت انجام شد. ترکیبات تشکیل دهنده اسانس، با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی و تعیین مقدار گردید. بیست و شش ترکیب در اسانس آویشن دنایی در دو مرحله برداشت شناسایی شد که عمدهترین آنها تیمول، پاراسیمن، بتاکاریوفیلن، گاماترپینن و کارواکرول بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که زمان برداشت، تاثیر معنیداری بر درصد و بازده اسانس گیاه آویشن دنایی نداشت. همچنین مقادیر پاراسیمن، گاما-ترپینن، بتا-کاریوفیلن و کارواکرول نیز در دو مرحله برداشت، تغییر معنیداری نداشتند، اما زمان برداشت، اختلاف معنیداری را در میزان تیمول موجود در اسانس نشان داد، به طوری که بالاترین میزان تیمول به عنوان ترکیب اصلی و عمده تشکیل دهنده اسانس آویشن دنایی در مرحله گلدهی مشاهده شد. | ||
کلیدواژهها | ||
آویشن دنایی؛ اسانس؛ زمان برداشت؛ تیمول | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,423 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 686 |