تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 2,232 |
تعداد مقالات | 20,476 |
تعداد مشاهده مقاله | 25,295,783 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 22,948,328 |
بررسی مدیریت پسماند کارخانجات صنایع غذایی شهرستان رشت (در سال 1386) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پایداری، توسعه و محیط زیست | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 4، دوره 1، شماره 3، مهر 1399، صفحه 35-44 اصل مقاله (375.28 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مسعود منوری1؛ زهرا بهجتی نژاد زنجانی 2؛ مهسا آقاخانی* 3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشیار دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران *(مسوول مکاتبات). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
واحدهای صنایع غذایی بدلیل ماهیت متفاوت محصولات خود دارای پسماندهای متنوعی از لحاظ کمی و کیفی میباشند. بررسی پسماند کارخانجات صنایع غذایی در شهرستان رشت به جهت شرایط اقلیمی خاص منطقه و محیطزیست آسیب پذیر آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف از انجام این مطالعه شناسایی پسماند کارخانجات صنایع غذایی شهر رشت و نحوه مدیریت آنها بوده تا در ضمن این پژوهش، نقاط قوت و ضعف مدیریت مشخص گردد تا با ایجاد تغییراتی در روند مدیریت بتوان پسماندهای حاصل از صنایع را سازماندهی نمود. در این پژوهش در حدود 40 واحد صنعتی از 122 واحد صنعتی فعال براساس مشاهده وتکمیل پرسشنامه موضوعی مورد بررسی قرار گرفتند جهت ذخیره سازی و تجزیه و تحلیل اطلاعات نسبت به ایجاد بانک اطلاعاتی پسماند کارخانجات اقدام گردید. دادههای بهدست آمده توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. طبق نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل اطلاعات گروههای آشامیدنی و نانوایی، بیسکویتسازی، ماکارونیسازی به ترتیب بیشترین میزان ضایعات صنعتی وگروههای آشامیدنی و نانوایی، بیسکویتسازی، ماکارونیسازی بیشترین ضایعات شبه خانگی را تولید مینمایند. درحدود 63 درصد ازضایعات پسماند صنعتی این صنایع قابلیت بازیافت دارند ولی 20 درصد ازآنها در عمل بازیافت می شوند. بیشترین روش دفع ضایعات که از سوی صنایع انتخاب میشود فروش به میزان 45.6 درصد و دفن بهداشتی به میزان 32 درصد میباشد. برخی ازصنایع معادل 3/4 درصد ضایعات خود را میسوزانند که به صورت غیراستاندارد انجام میگیرد. بیشترین نحوه نگهداری ضایعات تا زمان دفع به صورت انبارهای روباز در محیط کارخانه است که باعث ایجاد آلودگی میگردد. بیشترین منشا تولید ضایعات صنعتی درصنایع غذایی محصول تولیدی به میزان 32/24 درصد و در مرحله بعد ضایعات حاصل از بستهبندی معادل 58/20 درصد میتوان اشاره نمود. دورههای زمانی دفع ضایعات صنعتی در2/48 درصد از صنایع به صورت موردی و 4/ 15 درصد به صـــورت روزانه گزارش شده است. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
صنایع غذایی؛ مدیریت پسماند صنعتی؛ رشت | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله پژوهشی
پایداری، توسعه و محیط زیست، دوره اول، شماره 3، پاییز 99
بررسی مدیریت پسماند کارخانجات صنایع غذایی شهرستان رشت (در سال 1386) مسعود منوری [1] زهرا بهجتی نژاد زنجانی [2] sarabehjati11@yahoo.com مهسا آقاخانی[3]
چکیده واحدهای صنایع غذایی بدلیل ماهیت متفاوت محصولات خود دارای پسماندهای متنوعی از لحاظ کمی و کیفی میباشند. بررسی پسماند کارخانجات صنایع غذایی در شهرستان رشت به جهت شرایط اقلیمی خاص منطقه و محیطزیست آسیب پذیر آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف از انجام این مطالعه شناسایی پسماند کارخانجات صنایع غذایی شهر رشت و نحوه مدیریت آنها بوده تا در ضمن این پژوهش، نقاط قوت و ضعف مدیریت مشخص گردد تا با ایجاد تغییراتی در روند مدیریت بتوان پسماندهای حاصل از صنایع را سازماندهی نمود. در این پژوهش در حدود 40 واحد صنعتی از 122 واحد صنعتی فعال براساس مشاهده وتکمیل پرسشنامه موضوعی مورد بررسی قرار گرفتند جهت ذخیره سازی و تجزیه و تحلیل اطلاعات نسبت به ایجاد بانک اطلاعاتی پسماند کارخانجات اقدام گردید. دادههای بهدست آمده توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. طبق نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل اطلاعات گروههای آشامیدنی و نانوایی، بیسکویتسازی، ماکارونیسازی به ترتیب بیشترین میزان ضایعات صنعتی وگروههای آشامیدنی و نانوایی، بیسکویتسازی، ماکارونیسازی بیشترین ضایعات شبه خانگی را تولید مینمایند. درحدود 63 درصد ازضایعات پسماند صنعتی این صنایع قابلیت بازیافت دارند ولی 20 درصد ازآنها در عمل بازیافت می شوند. بیشترین روش دفع ضایعات که از سوی صنایع انتخاب میشود فروش به میزان 45.6 درصد و دفن بهداشتی به میزان 32 درصد میباشد. برخی ازصنایع معادل 3/4 درصد ضایعات خود را میسوزانند که به صورت غیراستاندارد انجام میگیرد. بیشترین نحوه نگهداری ضایعات تا زمان دفع به صورت انبارهای روباز در محیط کارخانه است که باعث ایجاد آلودگی میگردد. بیشترین منشا تولید ضایعات صنعتی درصنایع غذایی محصول تولیدی به میزان 32/24 درصد و در مرحله بعد ضایعات حاصل از بستهبندی معادل 58/20 درصد میتوان اشاره نمود. دورههای زمانی دفع ضایعات صنعتی در2/48 درصد از صنایع به صورت موردی و 4/ 15 درصد به صـــورت روزانه گزارش شده است. واژههای کلیدی: صنایع غذایی، مدیریت پسماند صنعتی، رشت. j.Sus. Dev. & Env., Vol 1, No.3, Autumn 2020
Waste management of Food industries in Rasht Masoud Monavari[4] Zahra Behjat Nejad Zanjani[5] Mahsa Aghakhani[6]* sarabehjati11@yahoo.com Abstract Rasht, as the center of Gilan province, has the highest number of food industries and since these industries in the northern part of the country, especially Gilan are the most dominant existing ones, it seemed necessary to study management conditions of the food industries’ residuals through observation and filling in topic questionnaires in 40 active industrial units in Rasht. As the first step in this research, the food industries of the city were identified and classified based on their products. Then, active units were specified and their residuals’ management status was studied. Next, obtained data were analyzed using statistical softwares such as SPSS and other softwares were used for drawing relevant tables and diagrams. To study the quality of residuals and their compositions in each food industry group, the temporary storage places were surveyed and through filling in the questionnaires by those in charge the physical analysis of the residuals and the production levels were reviewed the results of which are as follows: Studies showed that the majority of food industries in Rasht did not pay close attention to environmental aspects, particularly the management of their residuals; they did not observe environmental regulations; they considered the cooperation of environment experts costly and problematic and often would not take any measure to analyze their residuals. It is noteworthy that among all food industries of the city only one of them was selected as the “Green Industry”. It was also found that bread, biscuit and drinks producing groups had the highest level of industrial wastes while bread, biscuit and drinks producing groups showed the highest level of domestic wastes. About 63% of the wastes from industrial residuals were recyclable; however only were practically recycled. The most frequent waste disposal methods exercised by the industries were selling (45.6%) and hygienic burying (32%). In addition, some industries burned a part (4.3%) of their wastes in a nonstandard way. The common way of keeping wastes until disposal was open stores in the factory that in itself could cause pollution. The major source of industrial wastes in food industries could be said to be from products (24.32%) and then those of packaging (20.58%). Moreover, the time periods of waste disposal in 48.2% of industries were case disposals and 15.4% of them were reported on a daily basis. Keywords: Food Waste management, Food Industry, City of Rasht.
زمینه و هدف
رشد روز افزون جمعیت شهری ایران به همراه ایجاد مراکز صنعتی جدید، فقدان یا ضعف سیاستگذاریها و ارزیــــــابی طرحهای شهری بـر اساس برنامه آمایش سرزمین و همچنین تداوم تخلیه انواع زایدات و فاضلابها به محیطزیست از جمله عوامل بحرانزایی است که محیطزیست طبیعی و کیفیت بهداشت و سلامت انسانها را در معرض خطر قرارداده است . رویدادهای گوناگونی بر اثر سوء مدیریت زیستمحیطی هم در کشورهای سرمایه-داری غرب و هم در بلوک شرق در ارتباط با مساله مواد زاید و آلودگی به وقوع پیوسته است. که به تدریج دولتها، نهادهای بینالمللی و NGOها را متوجه برنامههای مراقبتی و کنترلی در این زمینه نموده است. این برنامهها به دنبال ایجاد نوع تغییر، در رابطه با وجود آمدن زباله و انواع آلودگیها از طریق پرداخت جرایم تا تشویق برای اقدامـــــات پیشگیرانه میباشد. سازمان بهداشت جهانی عدم توجه به جمعآوری و دفع مواد زاید جامد را عامل ایجاد 32 مشکل زیست محیطی معرفی نموده که با گذشت زمان مقابله با آن به سادگی امکانپذیر نمیباشد (1). در کنار مسایل و موضوعات گوناگون شهرهای ایران، خطرات زیستمحیطی ناشی از مدیریت غیر کارآمد مواد زاید نیز یکی از مشکلات اساسی کشور است. این موضوع بهویژه در استانهای شمالی کشور، سواحل شمالی خلیج فارس و نیز در مراکز بزرگ جمعیتی و صنعتی، ابعاد پیچیده و گستردهای پیدا نموده است. مشکل مزبور نه تنها قسمت عمده توان مدیران را متوجه خود نموده بلکه روند توسعه پایدار و اصولی این مراکز را نیز به خطر انداخته است (2). مدیریت پسماند در کارخانجات صنایع غذایی شهرستان رشت از جمله مسایل و مشکلاتی است که در سالهای اخیر ذهن مسئولان محیطزیست استان و شهرداری را به خود مشغول داشته و آنها در تلاش برای یافتن راهحل اصولیتر جهت دفع مناسب آن به تکاپو انداخته است؛ ولی هنوز مساله پسماند و عوارض غیربهداشتی آن گریبانگیر شهر است. عوامل بسیاری مثل فاکتورهای اجتماعی، اقتصادی و اقلیمی در سیستم دفع پسماند دخیل هستند. بهویژه در استان گیلان و شهر رشت عواملی چون گسترش بیرویه شهر، مهاجرت روز افزون جمعیت روستایی به شهرها و ترکیب جمعیت نیاز به احداث صنایع بزرگ و کوچک را افزایش داده و حل مشکل زباله را بغرنجتر نموده است. لذا ضروری است که با شناسایی و تعیین مشکلات و محدودیتها نسبت به ارایه یک سیستم بهینه مدیریت پسماند صنایع غذایی در این منطقه اقدام گردد (3). در این تحقیق مواد زاید جامد ناشی از فرآیندهای مختلف تولید و بستهبندی و در نهایت ارسال محصول به بازار مصرف شناسایی شد و نحوه عملکرد صنایع با این ضایعات بررسی گردید و در نهایت راهکارهای عملی و منطبق با اصول مدیریت زیستمحیطی که هدف نهایی آن دستیابی به توسعه پایدار است، ارایه شد. مواد و روشها شناخت و تحلیل موضوع این تحقیق بر مبنای متدولوژی کتابخانهای، میدانی و استفاده از اطلاعات و تجربیات مدیران و کارشناسان ذیربط میباشد. منابع آماری اطلاعات واحدهای صنایع غذایی فعال، استفاده از مراجع موجود در اینترنت بهخصوص سایتهای تخصصی بوده است. بهمنظور آگاهی از وضعیت فعلی سیستم مدیریت مواد زاید جامد و مشخصات واحدهای صنعتی موجود علاوه بر انجام مطالعات میدانی (شامل بازدید، مصاحبه، تکمیل پرسشنامه) به توزیع پرسشنامه بین کارشناسان و مدیران صنایع اقدام گردید . از جمله مهمترین بخشهای تحقیق جمعآوری دادههای خام از جامعه آماری میباشد. به همین منظور پرسشنامهای حاوی 35 سوال تدوین شد. این پرسشنامه شامل 3 بخش کلی به شرح زیر است : الف ) مشخصات واحد صنعتی ب ) ویژگیها و اطلاعات زبالههای تولیدی در واحد صنعتی ج ) وضعیت مدیریت زبالههای صنعتی فاکتورهایی که در ارتباط با مدیریت پسماندهای صنعتی مورد مطالعه قرار گرفته شامل موارد زیر می باشد:
تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از طریق دستهبندی اطلاعات، تحلیل اطلاعات آماری و ترسیم نمودارها توسط نرم افزار Excel گردید. یافتهها تقسیمبندی صنایع غذایی موجود در شهرستان رشت: براساس اعلام کارشناسان اداره صنایع شهرستان، این صنایع در 11 بخش مشغول فعالیت میباشند. اساس تقسیمبندی این صنایع بر پایه نوع محصولات کارخانجات بوده و شامل
جدول 1- میزان پسماند شبه خانگی تولیدی به تفکیک گروههای موجود صنایع غذایی رشت سال1386 (تن/ سال )
جدول 2- نحوه دفع پسماندهای صنعتی واحدهای صنایع غذایی رشت در سال 1386
صنایع لبنیات، کشتار و نگهداری گوشت، کنسروسازی و نگهداری میوه و سبزیجات، کنســـروسازی ونگهداری ماهی و حیوانات سخت تن، روغن و چربی حیوانی و نباتی، آردسازی و برنج پاک کنی، نانوایی و بیسکویت سازی و رشته و ماکارونی سازی، تصفیه قند و شکر، کاکائو و شکلات و شیرینی، صنایع آشامیدنی و سایر خوراکیها میباشد. مساحت کل این صنایع در مجموع 1226002 متر مربع میباشد.
بررسی میزان پسماندهای شبه خانگی در صنایع غذایی شهرستان رشت : در جدول شماره 1 تعداد و درصد واحدهای فعال صنایع غذایی موجود ارائه شده است. براساس جدول شماره 1 بیشترین میــــزان تولید زبالههای شبهخانگی به گروه نانوایی، بیسکویتسازی و رشته ماکارونیسازی و کمترین میزان تولید زبالههای شبه خانگی به گروه تصفیه قند و شکر تعلق دارد
نحوه نگهداری پسماندهای صنعتی تا زمان دفع: براساس جدول شماره 3 متداولترین روش نگهداری
جدول 3- مقایسه روش های نگهداری پسماندهای صنعتی تا زمان دفع از واحد صنعتی در سال 1386
مقایسه منشاء تولید پسماندهای صنعتی درواحدهای صنایع غذایی رشت: براساس جدول شماره 4 مشخص میگردد که محصول تولید به میزان 32/24درصد بیشترین عامل
ایجاد پسماندهای صنعتی در صنایع غذایی میباشد. دومین عامل مهم و مؤثر در مرحله بستهبندی محصولات این گروه با میزان 58/20 درصد میباشد.
جدول 4- مقایسه منشاء تولید پسماندهای صنعتی درواحدهای صنایع غذایی رشت در سال 1386
بررسی مدیریت پسماندهای ناشی از صنایع غذایی شهرستان رشت: کارخانجات صنایع غذایی به لحاظ نوع محصول و تولیدات خود اغلب در اطراف شهرها و مراکز جمعیتی واقع شدهاند، لذا از لحاظ بـــار آلودگی و میزان اثراتی که مواد زائد و آلودگیهای حاصل از این صنایع بر محیطزیست و اکوسیستم منطقه دارند باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. براساس مطالعات انجام شده مراحل مختلف تولید ضایعات شامل فراورش و تولید، احتراق، سوزاندن ضایعات، دم قیچی، انبار مواد، آسیاب وجداسازی و زبالههای انسانی میباشد. چگونگی دفع آن نیز براساس تلنبار کردن سوزانیدن، دفن کردن، حمل به محل دیگر و بـــازیافت طبقهبندی میگردند و با بررسی مواد زاید هر واحد از جنبه قابل تجزیه و غیرقابل تجزیه بودن و نیز از جنبه خطرناک بودن مواد زاید براساس کنوانسیون بازل مواد زاید جامد تولیدی تقسیم و طبقهبندی میگردند. بررسی وضعیت واحدهای صنایع غذایی رشت از لحاظ دارا بودن ایزو 14000 : بررسی وضعیت واحدهای صنعتی صنایعغذایی شهرستان رشت از لحاظ دارا بودن گواهینامه ایزو 14000 بیانگر این امر است که از بین کلیه واحدهای صنایع غذایی رشت شرکت پگاه گیلان دارای گواهینامه ایزو14000 بوده و تنها در حدود 10% از واحدها دارای بخش محیط زیست میباشند. این واحد صنعتی به عنوان صنعت سبز نیز در سطح استانی برگزیده شده و دارای گروه محیطزیست نیز میباشد . بحث و نتیجه گیری در شهرستان رشت به طور کلی 122 واحد صنعتی کوچک و بزرگ مشغول فعالیت میباشند که در حدود 40 واحد صنعتی از این تعداد مورد بررسی قرار گرفتند. در کل این واحدها تعداد 4392 نفر مشغول به کار میباشند. این صنایع در 11 گروه تقسیم شده و در مناطق مختلف شهرستان از جمله شهر صنعتی رشت واقع شدهاند. در بین این گروهها، گروه نانوایی، بیسکویتسازی و رشته ماکارونی سازی با 48 واحد بیشترین و گروه کنسروسازی و نگهداری ماهی و حیوانات سخت تن با 2 واحد کمترین تعداد واحدها را به خود اختصاص میدهند. از بین 40 واحد صنعتی بررسی شده 10 واحد به گروه نانوایی، بیسکویتسازی و رشته ماکارونیسازی و سپس گروه سایر خوراکیها و کنسروسازی و نگهداری میوه و سبزیجات با 6 گروه بررسی شده در ردههای بعدی جای میگیرند کمترین تعداد گروههای بررسی شده مربوط به کنسروسازی و نگهداری ماهی و حیوانات سخت تن ، تصفیه قند و شکر و روغن و چربی حیوانی و نباتی میباشد . در مجموع واحدهای صنعتی بــررسی شده سالانه به میزان 98/1116 تن پسماند صنعتی و 71/90 تن پسماندهای شبه خانگی تولید مینمایند با بررسی انجام شده میتوان اظهار داشت با توسعه و گسترش فعالیتهای صنعتی در کارخانهها و نیز افزایش تعداد پرسنل، حجم پسماندهای تولیدی افزایش خواهد یافت و با تجمع این زایدات علاوه بر اثرات منفی زیستمحیطی، مصرف بیشتر منابع را نیز در پی خواهد داشت. در شهرستان رشت مدیریت پسماندهای صنعتی مطابق با اصول مدیریتی که منطبق با قوانین و استانداردهای جهانی باشد، اعمال نمیگردد. برای مثال جابجا کردن و حمل و نقل پسماندهای صنعتی با دست صورت میگیرد و یا دفع پسماندهای صنعتی و شبه خانگی بدون تفکیک با هم در محل سراوان صورت میگیرد . جمعآوری پسماندها در شهر صنعتی به عهده مدیریت شهرصنعتی میباشد و در سایر نقـــاط شهر به عهده شهرداری است و این در صورتــــــی است که عدم کارآیی سیستم جمعآوری پسماندها یکی از نقاط ضعف سیستم مدیریتی میباشد. اکثر واحدها از نحوه جمعآوری و حمل و نقل پسماندها رضایت کافی نداشته و نسبت به ایجاد تغییر و تحولاتی در این زمینه متمایل میباشند. به طور مثال در شهر صنعتی تنها یک کامیون بنز 12 تنی برای حمل پسماندهای صنعتی و یک ماشین وانت جهت جمعآوری پسماندهای شبه خانگی به فعالیت میپردازند این نشاندهنده ناکافی بودن ماشینهای محل زباله است که خود باعث ایجاد ناهماهنگی و بینظمی در دفع پسماندها میشود. به همین جهت برخی واحدها مثل کارخانجات تولید ماکارونی و بیسکویتسازی و یا تن ماهی مبادرت به سوزاندن ضایعات خود مینمایند و یا برخی از پسماندهای صنعتی خود را در محوطه پشت کارخانه دفن میکنند . در محدوده شهر صنعتی عملیات جمعآوری پسماندها همه روزه از ساعت 9 صبح الی 14 انجام میپذیرد و پسماندها محل نگهداری موقت پسماندها در شهر صنعتی انتقال داده میشوند. در سطح شهرستان عملیات جمعآوری پسماندها از ساعت 9 شب تا 12 شب انجام شده و پسماندها به محل دفن پسماندهای شهری رشت در ناحیه سراوان انتقال مییابند . پسماندهای شهر صنعتی رشت پس از جمعآوری، در ضلع شمال غربی اراضی آن تخلیه میشوند و مواد قابل بازیافت جداسازی میگردند و باقی مواد نیز پس از مدتی به محل دفن پسماندهای شهری رشت در ناحیه سراوان که در فاصله 6 کیلو متری از شهر صنعتی رشت قرار دارد، انتقال داده میشوند. تلنبار شدن پسماندها باعث ایجاد بوی آزاردهنده میشود و شیرابه تولیدی خاک منطقه و آبهای زیر زمینی را آلوده مینمایند. مهمترین مشکل در سیستم فعلی مدیریتی، دفع توام پسماندهای صنعتی با پسماندهای شهری میباشد. این امر نشاندهنده عدم وجود یک سیستم نظارتی دقیق بر نوع پسماندهای تولیدی و نحوه حمل و نقل آن است. هزینه خدمات و حمل و نقل پسماندهای شبه خانگی کارخانهها رایگان میباشد. درحالیکه در شهر صنعتی، واحدهای صنعتی برای حمل و نقل پسماندهای صنعتی ملزم به پرداخت مبلغی به حساب مدیریت شهر صنعتی میباشند، لذا بعضی از واحدهای صنعتی به علت سودجویی و برخی به دلیل سهل انگاری کارکنان خود، پسماندهای صنعتی را به همراه پسماندهای شبه خانگی مخلوط کرده و تحویل مسئول جمعآوری پسماندها می دهند. در صورتیکه بایستی پسماندهای صنعتی و شبه خانگی خود را به صورت مجزا تحویل دهند، تا با هم مخلوط نگردند . از جمله دیگر مشکلات موجود، ایجاد آلودگی هوا به دلیل سوزاندن پسماندها توسط برخی از واحدهای فعال صنعتی است که البته این امر توسط کارشناسان محیطزیست پیگیری شده و تدابیر لازم در دست اقدام است. علاوه براین برخی از صنایع پسماندهایی را که قابلیت بازیافت و یا استفاده مجدد دارند، به محل دفن ارسال میکنند که این کار علاوه بر آسیبهای اقتصادی، آلودگی محیطزیست را نیز به دنبال خواهد داشت . میزان پسماند تولیدی در هر یک از مراحل تولید بر حسب نحوه مدیریت واحد تولیدی و نیز تکنولوژی مورد استفاده متفاوت میباشد. علاوه بر الزاماتی که از دیدگاه بهداشتی ـ محیطزیستی ضرورت جمع آوری اصولی پسماندهای تولیدی و صنعتی را در نواحی صنعتی بهوجود میآورد، توجه به ابعاد اقتصادی موضوع نیز قابل اهمیت است. امروزه زایدات جامد صنعتی مانند مقوا، کاغذ، پلاستیک، شیشه، بطری و خرده ریزههای فلزی بر حسب اینکه از کدامیک از مراحل تولید بهوجود آمدهاند، تشکیلدهنده مواد خام ثانویه هستند که در یک چنین محدوده تولیدی و صنعتی، با در نظر گرفتن تدابیر مناسب میتوانند بازیافت شده، مورد استفاده قرار گیرند. بررسی آمارها بیانگر این موضوع است که واحدهای بزرگ با پرسنل بالای 100 نفر ( با فروانی77% ) نسبت به دایر نمودن بخش محیطزیست و برقراری سیستم مدیریت محیطزیست و اخذ گواهینامه ایزو14000 و اختصاص کل فراوانی صنعت سبز فعالیت بیشتری نسبت به سایر واحدها داشتهاند. فعالیتهای مرتبط با مدیریت پسماند در واحدهای صنعتی صنایع غذایی رشت : در این خصوص با توجه به بررسیهای به عمل آمده اکثر واحدهای تولیدی به مساله کاهش ضایعات از مبدأ به عنوان اصلیترین سیاست مدیریتی پسماندها اشاره میکنند و در مرحله بعدی دفن بهداشتی از جمله راهکارهای عملی در این زمینه شناخته شده است البته با توجه به اینکه هر یک از صنایع غذایی شهرستان رشت به صورت مجزا از یکدیگر عملیات بازیافت را انجام نمیدهند، ولی اغلب سعی برآن دارند که ضایعات قابل بازیافت را به صنایعی که قادر به استفاده از آنها به عنوان مواد اولیه می باشند. انتقال دهند .بهطور کلی رویکرد مدیریت صنایعغذایی در کل به سوی کاهش مبدأ سوق داده شدهاست. تحقق این اهداف نیازمند بهرهبرداری از تکنولوژیهای پیشرفتهتر و نیروهای انسانی کار آزموده و نیز مواد اولیه مرغوب است. نتیجه اجرای فعالیتهای مدیریتی پسماندها در نهایت به نفع تولیدکنندگان کالاها خواهد بود و این عمل دارای توجیه اقتصادی است. همین امر باعث توجه مدیران به سوی مدیریتی صحیح شده است. بی تردید توسعه صنعتی در کشور میبایست با در نظر گرفتن ملاحظات زیستمحیطی انجام گیرد تا به این وسیله پیامدهای سوء ناشی از پروژه تا حد امکان تقلیل یافته و از تخریب اجزا محیطزیست محل اجرا پروژه و مناطق اطراف آن جلوگیری بهعمل آید . لذا این مهم در شهرک صنعتی رشت و کارخانجات خارج از محیط شهرک نیز میبایست مورد توجه قرار گیرد و سعی گردد تا با توجه به خصوصیات طرح و ویژگیهای محیطزیست منطقه مطالعات شیوههای تقلیل اثرات سوء زیست محیطی ارایه گردد. مطالعات و بررسیهای مربوط به شناخت طرح مورد نظر نشان میدهد که در شهرک صنعتی تعداد زیادی از انواع کارخانجات صنایع غذایی و نیز سایر صنایع قرار دارند. بنابراین آلایندههای متفاوتی بهطور بالقوه ممکن است به محیط راه یابد حفاظت محیطزیست با تعبیری که امروزه از آن میشود به معنای عدم استفاده از منابع طبیعی و مواهب خدادادی بلکه به مفهوم توسعه پایدار که این روزها مورد توجه برنامه ریزان و دست اندرکاران مسایل اقتصادی و محیطزیست جهان میباشد، است. نتیجه این بررسیها نشان میدهد که واحدهایی که جزء صنایع بزرگ محسوب میشوند رویکرد محیطزیستی بیشتری نسبت به سایر صنایع غذایی کوچکتر دارند زیرا اغلب صنایع غذایی کوچکتر وجود کارشناسان محیطزیست و یا دایر نمودن گروه محیطزیست را پرهزینه و دردسر زا میدانند. لذا میتوان گفت ریشه معضلات موجود در رابطه با مدیریت صحیح پسماندهای صنایع غذایی شهرستان رشت ناشی از عدم وجود کارشناسان محیطزیست در صنایع میباشد. با توجه به آنچه گذشت کنترل آلودگیهای ناشی از صنایع غذایی شهرستان رشت با توجه به قوانین موجود و کثرت منابع آلاینده مستلزم تدابیر و اقدامات چند جانبه و متعددی است که در اینجا به تعدادی از مهمترین و عملیترین آنها اشاره میشود. البته میبایست به این نکته نیز توجه نمود که هیچ فعالیتی نمیتواند به طور مطلق فاقد آلودگی باشد. به این جهت یافتن راهحلهای مناسب جهت کنترل و کاهش آلودگی ناشی از فعالیتهای تولیدی و صنعتی ضروری میباشد. راهکارهای مدیریتی در جهت کاهش ضایعات و آلودگی :
منابع
1- استادیار دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران. [2]- کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران *(مسوول مکاتبات). [3]- کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران. 1- Assistant professor, Faculty of Environment and Energy, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran. 2- Faculty of Environment and Energy, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran. 3- Faculty of Energy and Environment, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran *(Corresponding Author). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 6,255 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,842 |