تعداد نشریات | 50 |
تعداد شمارهها | 2,232 |
تعداد مقالات | 20,476 |
تعداد مشاهده مقاله | 25,341,466 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 22,998,606 |
بررسی اثر آنتی اکسیدانی عصاره گیاه بیلهر بر پایداری روغن سویا | ||
علوم غذایی و تغذیه | ||
مقاله 8، دوره 14، زمستان 95 - شماره پیاپی 53، دی 1395، صفحه 77-88 اصل مقاله (1.56 M) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی - پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
راضیه محمدی1؛ محمد فاضل 2؛ الهام خسروی3 | ||
1عضو باشگاه پژوهشگران جوان، دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران | ||
2استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران | ||
3مربی گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
مقدمه: به دلیل فعالیت آنتیاکسیدانی شناخته شده ترکیبات گیاهی و مشتقات آن ها، افزودن آن ها به سامانه های غذایی بسیار مورد توجه واقع شده است. هدف از این پژوهش بررسی اثر آنتی اکسیدانی گیاه بیلهر و همچنین کاربرد عصاره اتانولی آن در میزان به تأخیراندازی اکسیداسیون روغن سویا می باشد. مواد و روش % بر راندمان استخراج، ترکیبات فنولیک و فلاونوئیدی، به دام اندازی رادیکال 96 ها: در ابتدا تأثیر دو حلال آب و اتانول و قدرت احیاء DPPH ) و 2000ppm و 1000 ،500 ،200( کنندگی آهن بررسی شد و در ادامه عصاره اتانولی در چهار سطح آنتی اکسیدان ) به روغن سویای بدون آنتی 200 ppm( در محدوده مجازشان TBHQ و BHA های سنتزی اکسیدان اضافه و اندیس پراکسید و اندیس تیوباربیتوریک اسید اندازه گیری شد. یافته ها: نتایج نشان داد که عصاره آبی بیشترین بازده استخراج را نسبت به عصاره اتانولی دارد ولی بیشترین میزان ترکیبات فنولیک میلی 21/73±0/89( میلی 14/99±0/60( گرم گالیک اسید در گرم بیلهر)، فلاونوئیدی IC گرم کوئرستین در گرم بیلهر) و کمترین در 50 میلی2/05( DPPH آزمون گرم عصاره در میلی ) و نیز بیشترین قدرت احیاء DPPH گرم میلی14/13±0/06( کنندگی آهن ) در II( مول آهن میلی به خوبی 2000ppm و 1000 گرم نمونه) مربوط به عصاره اتانولی بود. نتایج آزمون آون نیز نشان داد که عصاره اتانولی در سطوح توانسته اندیس پراکسید و اسید تیوباربیتوریک را کنترل کند. نتیجه گیری: بر اساس یافته های این بررسی عصاره اتانولی بیلهر می تواند به عنوان جایگزین آنتی ppm در سطح BHA اکسیدان سنتزی استفاده شوند و به این ترتیب می 200 توان گیاه بیلهر را به عنوان منبعی از آنتی اکسیدان های طبیعی معرفی نمود که این اثر ناشی از حضور ترکیبات فنولیک موجود در گیاه است. | ||
کلیدواژهها | ||
آزمون آون؛ ترکیبات فنولیک؛ روغن سویا؛ عصاره گیاه بیلهر؛ فعالیت آنتی اکسیدان | ||
مراجع | ||
سلمانیان، ش.، صادقی ماهونک، ع.، اعلمی، م. و قربانی، م. (1392). فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره میوه ولیک در پایدارسازی روغن سویا. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، جلد 23، شماره 2، صفحات 209-200. شریفی، ا.، نغماچی، م. و بهرامی، س. (1388). مطالعه خواص ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی گیاه بیلهر. مجله ارمغان دانش، دوره 15، شماره 4، صفحات 384-378. شفیعزاده، ف. (1381). گیاهان دارویی لرستان، جلد اول، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی لرستان، 254 صفحه. شهسواری، ن.، برزگر، م.، سحری، م. ع. و نقدی بادی، ح. (1387). بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس گیاه آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss) در روغن سویا. مجله گیاهان دارویی، سال هفتم، شماره 28، صفحات 68-56. صادقی، ه.، قیطاسی، ا.، خادمزاده، ر.، مهربان، ز. و افشون، ا. (1386). بررسی اثر گیاه بیلهر بر روی فاکتورهای بیوشیمیایی مهم در موش. سومین کنگره بینالمللی دارو و طب سنتی، کوالالامپور، مالزی، 28-26 تیرماه، صفحات 21-15. صادقی، ه.، قیطاسی، ا.، مزروقی، ن. و سبز علی، س. (1386). بررسی اثرات محافظت کبدی گیاه بیلهر بر سمیت القا شده توسط تتراکلرید کربن در موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، دوره 9، شماره1، صفحات 43-38. طاهریان، ع.، وفایی، ع.، رشیدیپور، ع.، امامی ابرقویی، م.، میلادی گرجی، ح.، جراحی، م. و صادقی، ح. (1383). بررسی اثر عصاره آبی گیاه گشنیز بر تعدیل درد حاد در مدل Tail flick و Hot plate در موش سوری. فصلنامه گیاهان دارویی، سال چهارم، شماره سیزدهم، صفحات 35-30. قهرمان، ا. (1372). کروموفیتهای ایران. جلد دوم، انتشارات مرکزی دانشگاه تهران، صفحات 768-668. محققی ثمرین، آ.، پورآذرنگ، ه.، الهامیراد، ا. ح.، دزاشیبی، ز. و همتیار، ن. (1390). استخراج ترکیبات فنولیک پوست سیب زمینی راموس با دو روش اولتراسوند و پرکولاسیون و ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره آن در روغن سویا. مجله علوم و صنایع غذایی، دوره 8، شماره 1، صفحات 91-81.
Abdalla, A. E. & Roozen, J. P. )1999(. Effect of plant extracts on the oxidative stability of sunflower oil and emulsion. Food Chemistry, 64(3): 323-329. Antolovich, M., Prenzler, P., Robards, K. & Ryan, D. )2000(. Sample preparation in the determination of phenolic compounds in fruit. Analyst, 125(5): 989–1009. Arabshahi-Delouee, S. & Urooj, A. )2007(. Antioxidant properties of various solvent extracts of mulberry (Morus indica L.) leaves. Food Chemistry, 102(4): 1233-1240. Benzie, I. F. & Strain, J. J. )1996(. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: The FRAP Assay. Analytical Biochemistry, 239(1): 70-76. Chan, K. M., Decker, E. A. & Means, W. J. )1993(. Extraction and activity of carnosin. a naturally occurring antioxidant in beef muscle. Journal of Food Science, 58(1): 1-4. Chang, C., Yang, M., Wen, H. & Chern, J. )2002(. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journalof Food and Drug Analysis, 10(3): 178-182. Chirinos, R., Rogez, H., Campos, D., Pedreschi, R. & Larondelle, Y. )2007(. Optimization of extraction conditions of antioxidant phenolic compounds from mashua (Tropaeolum tuberosum Ruiz and Pavon) tubers. Separation and Purification Technology, 55(2): 217-225. Deepa, N., Kaura, C. h., Georgea, B., Singhb, B. & Kapoor, H. C. )2007(. Antioxidant constituents in some sweet pepper (Capsicum annuum L.) genotyps during maturity. LWT- Food Science and Technology, 40(1): 121-129. Do, Q. D., Angkawijaya, A. E., Tran-Nguyen, P. L., Huynh, L. H., Soetaredjo, F. E., Ismadji, S. & Ju, Y. H. )2014(. Effect of extraction solvent on total phenol content, total flavonoids content, and antioxidant activity of Limnophila aromatica. Journal of Food and Drug Analysis, 22(3): 296-302. Fang, Z., Zhang, Y., Lu, Y., Ma, G., Chen, J., Lin, D. & Ye, X. )2009(. Phenolic cpmpounds and antioxidant capacities of bayberry juice. Journal of Food Chemistry, 113(4): 884-888. Farhat, M. B., Landoulsi, A., Chaouch-Hamada, R., Sotomayor, J. A. & Jordan, M. J. )2013(. Industrial Crops and Products, 49: 904-914. Fireston, D. (1994). Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemists Society, 4 th edn, AOCS Press, Champaing, IL. Hadj Ali, I.B.E., Bahri, R., Chaouachi, M., Boussaïd, M. & Harzallah-Skhiri, F. )2014(. Phenolic content, antioxidant and allelopathic activities of various extracts of Thymus numidicus Poir. Organs. Industrial Crops and Products, 62: 188-195. Hinneburg, I., Damien Dorman, H. J. & Hiltunen, R. )2006(. Antioxidant activities of extracts from selected culinary herbs and spices. Food Chemistry, 97(1): 122-129. Iqbal, S. & Bhanger, M. I. )2007(. Stabilization of sunflower oil by garlic extract during accelerated storage. Food Chemistry, 100(1): 246-254. Kahl, R. & Kappus, H. )1993(. Toxicity of synthetic antioxidants BHT and BHA in comparison with natural antioxidants vitamin E. Zeitschrift fur Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung, 196(4): 329-338. Kim, D. O., Padilla-Zakour, O. I. & Griffiths, P. D. )2004(. Flavonoids and antioxidant capacity of various cabbage genotypes at juvenile stage. Journal of Food Science, 69(9): 685-689. Laguerre, M., Lecomte, J. & Villeneuve, P. )2007(. Evaluation of the ability of antioxidants to counteract lipid oxidation: existing methods, new trends and challenges. Progress in Lipid Research, 46(5): 244-282. McDonald, S., Prenzler, P. D., Autolovich, M. & Robards, K. )2001(. Phenolic content and antioxidant activity of olive extracts. Food Chemistry, 73(1): 73-84. Mirzaee, A., Mirzaei, N. & Ghavamizadeh, M. )2013(. Antioxidant activity and cytotoxicity of Dorema aucheri by Artemia urmiana: a brine shrimp lethality test. Life Science Journal, 10(12): 8-12. Namiki, M.) 1990(. Antioxidants/ antimutagens in food.Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 29(4): 273-300. Nithiyanantham, S., Siddhuraju, P. & Francis, G. )2013(. A promising approach toenhance the total phenolic content and antioxidant activity of raw and processed Jatropha curcas L. kernel meal extracts. Industrial Crops and Products, 43: 261-269.
Pan, Y., Zhu, J., Wang, H., Zhang, X., Zhang, Y., He, C., Ji, X. & Li, H. )2007(. Antioxidant activity of ethanolic extract of Cortex fraxini and use in peanut oil.Food Chemistry, 103(3): 913-918.
Pescheln, W., Rabaneda, F., Diekmann, W., Plescher, A., Gartza, I., Jimenez, D., Raventos, L., Buxaderas, S. & Codina, C. )2006(. An industrial approach in the search of natural antioxidants from vegetable and fruit wastes. Food Chemistry, 97(1): 137-150.
Rehman, Z., Habib, F. & Shah, W. H. )2004(. Utilization of potato peels extract as a natural antioxidant in soy bean oil. Food Chemistry, 85(2): 215-220.
Sahreen, S., Rashid Khan, M. & Ali Khan, R. )2010(. Evaluation of antioxidant activities of various solvent extracts of Carissa opaca fruits. Food Chemistry, 122(4): 1205-1211.
Sanchez-Moreno, C., Larrauri, J. A. & Saura-Calixto, F. )1999(. Free radical scavenging capacity and inhibition of lipid oxidation of wines, grape juices and related polyphenolic constituents. Food Research International, 32(6): 407-412.
Sen, S., De, B., Devanna, N. & Chakraborty, R. )2013(. Total phenolic, total flavonoid content, and antioxidant capacity of the leaves of Meyna spinosa Roxb., an Indian medicinal plant. Chinese Journal of Natural Medicines, 11(2): 149-157.
Serrano, J., Goni, I. & Saura-Calixto, F. )2007(. Food antioxidant capacity determined by chemical methods may underestimate the physiological antioxidant capacity. Food Research International, 40(1): 15–21.
Shah, A.H., Qureshi, S. & Ageel, A.M. (1991). Toxicity studies in mice of ethanol extracts of Foeniculum vulgare fruit and Ruta chalepensis aerial parts. Journal of Ethnopharmacology, 34(2-3): 167-172.
Shukla, S. H., Mehta, A., Bajpai, V. K. & Shukla, S. )2009(. In vitro antioxidant activity and total phenolic content of ethanolic leaf extract of Stevia rebaudiana bert. Food and Chemical Toxicology, 47(9): 2338-2343.
Sidwell, C. G., Salwin, H., Benca, M. & Mitchell, J. H. )1954(. The use of thiobarbituric acid as a measure of fat oxidation. Journal of American Oil Chemists
Society. 31(12): 603–606.
Sikwese, F. E. & Duodu, K. G. )2007(. Antioxidant effect of a crude phenolic extract from sorghum bran in sunflower oil in the presence of ferric ions. Food Chemistry, 104(1): 324–331.
Sun, T., Powers, J. R. & Tang, J. )2007(. Evaluation of the antioxidant activity of asparagus, broccoli and their juices. Food Chemistry, 105(1): 101-106.
Sun, L., Zhang, J., Lu, X., Zhang, L. & Zhang, Y. )2011(. Evaluation to the antioxidant activity of total flavonoids extract from persimmon (Diospyros kaki L.) leaves. Food and Chemical Toxicology, 49(10): 2689-2696.
Trabelsi, N., Megdiche, W., Ksouri, R., Falleh, H., Oueslati, S., Soumaya, B., Hajlaoui, H. & Abdelly, C. )2010(. Solvent effects on phenolic contents and biological activities of the halophyte Limoniastrum monopetalum leaves. LWT-Food Science and Technology, 43(4): 632-639.
Unver, A., Arslan, D., Ozcan, M. M. & Akbulut, M. )2009(. Phenolic content and antioxidant activity of some spices.World Applied Sciences Journal, 6(3): 373-377.
Velioglu, Y. S., Mazza, G., Gao, L. & Oomah, B. D. )1998(. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables and grain products. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46(10): 4113-4117.
Von Gadow, A., Joubert, E. & Hansmann, C. F. )1997(. Comparison of antioxidant activity of aspalathin with that of other plant phenols of Rooibosed tea (Aspalathon linearis), ɑ-tocopherol, BHT, and BHA. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45(3): 632-638.
Wollenweber, E., Dorr, M. & Rustiyan, A. (1995). Dorema aucheri the first umblliffer plant found to produce exudate flavonoids. Phytochemistry, 38(6): 1417-1418.
Yin, M. C. & Cheng, W. S. )1997(. Oxymyoglobin and lipid oxidation in phosphatidylcholine liposomes retarded by -tocopherol and -caroten. Journal of Food Science, 62(6): 1095-1097.
Young Kil, H., Seong, E. S., Ghimire, B. K., Chung III, M., Kwon, S. S., Goh, E. J., Heo, K., Kim, M. J., Lim, J. D., Lee, D. & Yeon, Ch. Y. )2009(. Antioxidant and antimicrobial activities of crude sorghum extract. Food Chemistry, 115(4): 1234-1239. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,438 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,177 |